Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili v Nymburce zásah s únikem nebezpečných látek, používali i protichemic­ké oděvy

V úterý 24. září proběhlo v Nymburku cvičení složek IZS při zásahu v budově s chemickými látkami. Jednotky si procvičily zásah v ochranných oblecích a dále se prověřovaly další faktory, jako je spolupráce dispečinku s velitelem zásahu či koordinace krizového štábu.

Po desáté hodině dopolední byla na KOPIS nahlášena událost ve skladech s chemickými prvky na okraji Nymburka. Alarm ukazoval i zahoření, zaměstnanci byli evakuováni, ale jeden chyběl. Docházelo k úniku látek a vzhledem ke směru větru, který mířil přímo na město, byl zřízen krizový štáb a ve městě se cvičně rozezněly sirény.

Po příjezdu prvních jednotek HZS Nymburk si velitel zásahu přebíral informace od zaměstnanců skladu a jednotky mezitím určovaly bezpečnou zónu a připravovaly si ochranné obleky spolu s dekontaminačním stanovištěm. Postupně přijížděli i hasiči z okolí a mezitím byla vyslána průzkumná jednotka s C proudem do objektu skladů.

V budově hasiči zasahovali v ochranných oblecích, ve skladu byl nalezen zaměstnanec u vysokozdvižného vozíku, který byl vynesen, podstoupil dekontaminační fázi a následně byl připraven k předání ZZS.

Dále probíhalo prověření celého objektu, zdali se tam nenacházejí další lidé. Samozřejmostí bylo uzavření plynového a elektrického přívodu. Policie ČR mezitím zřídila uzavírky na hlavním tahu okolo skladu a v reálné situaci by zajišťovala evakuaci města dle krizového plánu. Záchranná služba se bohužel z vytíženosti posádek nemohla cvičení zúčastnit.

Do cvičení se zapojily následující jednotky:

  • HZS Nymburk (CAS 24 Man, CAS 32 T815, KA Man s kontejnerem protiplynového opatření a VEA Škoda Yeti)
  • HZS Poděbrady (CAS 32 T815)
  • HZS SŽDC Nymburk (CAS 32 T815, Avia TA)
  • SDH Nymburk (CAS 24 Renault Midlum)
  • SDH Sadská (CAS 25 Liaz 17)

Také byl vyzkoušen přístup a uzavření odvodné roury odpadu pomocí rychlonafukovací ucpávky pro zajištění úniku chemických látek do Labe.

Po ukončení cvičení měli všichni zasahující hasiči možnost prohlédnout si skladovací halu, kde jim byla ukázaná vnitřní bezpečnost a rozložení protipožárních prvků v budově.

Pavel Tuzar

Sdílet