Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasiči se zúčastnili cvičení na Slovensku, z cisterny po nehodě unikal argon

Dvě jednotky hasičů z ČR a Slovenska (Třinec a Čadca), celkem 20 hasičů, se zapojily do čtvrtečního (26. září 2013) mezinárodního cvičení na území Slovenské republiky nedaleko silničního přechodu Mosty u Jablunkova-Svrčinovec na odstavné ploše po bývalé celnici.

Stará hasičská cisterna a osobní automobil simulovaly srážku a únik nebezpečného argonu. V nákladním autě byla zraněna a zaklíněna řidička, v osobním hned tři cestující.

Na místo vyjely celkem čtyřmi hasičskými vozidly jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Třinci a jednotka slovenského Hasičského a záchranného sboru (HaZS) ze stanice Čadca.

Slovenští hasiči ve spolupráci v českými zachraňovali čtyři zraněné osoby, které museli vyprostit, včetně ošetření. Použít museli hydraulické nářadí i páteřní desky. Také provizorně utěsnili trhlinu v cisterně, odkud argon unikal, a okolí odvětrávali silným ventilátorem.

Dusivý plyn argon, který je neviditelný, byl (simulovaně) převážen ve zchlazené a zkapalněné podobě. Nebezpečí mj. spočívalo v zahřátí cisterny, nárůstu tlaku a roztrhnutí cisterny s uvolněním oblaku par.

Hasiči z Moravskoslezského kraje mají uzavřené dohody o vzájemné přeshraniční pomoci jak se slovenskými, tak polskými hasičskými sbory.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet