Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár Dětského domova v Temném Dole byl námětem cvičení krkonošských jednotek hasičů

Ve čtvrtek 26. září půl hodinu po sedmnácté hodině je jednotce nahlášen požár Dětského domova v Temném Dole. Zpráva zní dramaticky – zakouřené prostory budovy uvěznily uvnitř několik osob. Po příjezdu na místo je zjištěna předchozí evakuace provedená vychovateli, přesto zůstalo za zakouřenými prostory osm osob. Navíc v kuchyni ústavu zuří požár.

Takový byl námět prověřovacího cvičení jednotek SDH naší obce, města Pec pod Sněžkou, Svoboda nad Úpou a jednotky HZS ze stanice Trutnov. Úkolem naší jednotky byla tvorba a nasazení hadicového vedení do prostoru fiktivního požáru a záchrana dvou osob vyvedením po žebříku i vyvedením ve vyváděcí kukle přes zakouřené prostory chodeb. Stejný úkol, tedy záchranu osob měli i naši kolegové z obou sousedních jednotek.

Celkem tak po žebřících a vnitřkem budovy uměle zadýmené mlhátorem bylo jednotkami zachráněno osm osob. Po splnění zadaných úkolů a krátkém vyhodnocení cvičení bylo možno vyzkoušet technické možnosti termokamery z vybavení trutnovských profesionálů při vyhledávání osob a krátce nahlédnout a seznámit se s prostorami a specifiky tohoto sociálního ústavu.

Prověřovací cvičení tak pro nás znamenalo opět si v praxi vyzkoušet základní činnosti, na které musíme být stále připraveni. Zážitek to byl i pro obyvatele domova – i ti si zkusili prakticky evakuaci a shlédli v přímém přenosu naší práci.

Foto a info: http://www.hasicihornimarsov.cz

Sdílet