Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Máchově jezeře hořel výletní parník, osoby z jeho paluby zachraňovaly vrtulníky, vše naštěstí jen cvičně

Dnes se na Máchově jezeře konalo velké tatické cvičení složek integrovaného záchranného systému, kterého se zúčastnilo téměř 200 aktérů. Hasičů z řad profesionálních i dobrovolných dorazila rovná stovka. Námětem cvičení byl požár výletní lodi, kde cestovalo 76 pasažérů.

Obsluha lodi se snažila požár uhasit ručními hasicími přístroji, ale marně. Vzápětí oznámili mimořádnou situaci na linku 112. Dříve než došlo k zahájení záchranných prací několik výletníků zpanikařilo a naskákalo do vody (31 osob).

V první fázi se tak hasiči zaměřili na záchranu těchto lidí z vodní hladiny, a to pomocí svých člunů a vrtulníku Letecké služby PČR, který odvedl skvělou práci. Se záchranou pasažérů zdatně pomáhaly také posádky dvou vrtulníků Letecké záchranné služby.

Figuranty ve vodě byli sami hasiči v suchých oblecích, a tak se dostali do role nejen záchranářů, ale i zachraňovaných. Během cvičení si hasiči vyzkoušeli řadu praktických činností na vodní hladině, v suchém obleku se záchrannou vestou a po záchraně osob zlikvidovali také požár na lodi s pomocí plovoucích čerpadel.

Cvičení splnilo i jeden z hlavních cílů, kterým byl nácvik komunikace štábu velitele zásahu se všemi zapojenými složkami IZS.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet