Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sníh na Moravě a Slezsku.

AKTUALIZACEDo­plňujeme informace z celé Moravy a SlezskaJiž mnoho výjezdů v souvislosti se sněžením mají na kontě profesionální, dobrovolní i podnikoví hasiči v úterý 20. 3. 2007.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

V souvislosti s hustým sněžením a namrzajícími vozovkami hasiči v Jihomoravském kraji dnes do 13 hodin zasahovali u 34 událostí. Z toho osmkrát zasahovali při odstraňování následků dopravních nehod, v 26 případech se jednalo o technickou pomoc při úklidu spadlých stromů nebo vyprošťování vozidel zapadlých na zasněžených komunikacích.
Stromy vyvrácené vahou mokrého sněhu hasiči nejčastěji odstraňovali na Brněnsku z komunikací u Vranova, Nuzířova, Rašova, Újezdu u Tišnova a Popůvek. Na Vyškovsku uvolňovali komunikace od překážejících stromů u Račic-Pístovic, Studnice, Bučovic-Kloboučků a Podivic, u Olšan vyjížděli k odstranění vyvráceného stromu, který spadl na dráty el. vedení. Na Blanensku pomocí motorových pil a další techniky odstraňovali stromy ze silnic u Milonic, Jedovnice, Holštejna, Boskovic a Lysic. Stromy z komunikací uklízeli také v ulici Šárka v Brně-Kohoutovicích, v Břežanech na Znojemsku a v Břeclavi. Ve Vyškově v Kostelní ulici hasiči s výškovou technikou zajišťovali uvolněné tašky na střeše kostela.
Na Vyškovsku u obce Uhřice hasiči uvolňovali zasněženou silnici, na níž uvízlo několik aut a neprojel ani sypač silničářů. U Zouvalky uvolňovali zapadlý chladírenský vůz s potravinami. V Letovicích-Kladorubech na Blanensku hasiči ze sněhové záplavy vytáhovali uvízlou sanitku. Tři vozidla uvízlá ve sněhu hasiči vyprošťovali také na silnici v Brně-Soběšicích.
Při odstraňování následků dopravních nehod hasiči ráno vyjížděli mj. na dálnici D1 u Říčan na Brněnsku, kde havarovalo nákladní vozidlo s fasádními barvami a z kamionu vyteklo menší množství nafty. Dodávkové vozidlo převrácené na střeše hasiči ráno vyprošťovali u Troubska na Brněnsku, osobní auto převrácené na střechu vyprošťovali u Valtic na Břeclavsku. Tato nehoda si vyžádala jedno zranění. K úklidu vozovky po dopravní nehodě hasiči vyjížděli do Topolan na Vyškovsku. V Nádražní ulici v Oslavanech na Brněnsku hasiči zasahovali u nehody kamionu, z něhož zčásti na silnici a zčásti do půdy u vozovky vyteklo zhruba 50 kilogramů gumoasfaltové barvy a 10 kilogramů penetračního nátěru. Protože se jednalo o únik látek nebezpečných životnímu prostředí, na místo vyjeli i pracovníci Městského úřadu v Ivančicích a zajistili skrývku kontaminované zeminy.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Na několika místech pomáhala i armáda – 157. záchranný prapor z Hlučína. V Ostravě například u tří událostí, na Opavsku na čtyřech místech. Po jedenácté hodině se situace v kraji uklidnila a zásahy hasičů už byly jen občasné.

Nejvíce – téměř pět desítek zásahů – evidují hasiči v Ostravě. Polovina z nich se týkala odstraňování stromů a silných větví, druhá polovina vyprošťování zapadlých osobních aut, kamionů i autobusů. Hasiči intenzivně pomáhali při vyprošťování především v Martinovské ulici v Ostravě-Porubě a v Českobratrské ulici ve Slezské Ostravě.

Ke třem desítkám zásahů vyjížděli hasiči na Novojičínsku, k 21 na Opavsku a 15 na Frýdecko-Místecku. Hlavní náplň práce tvořilo odstraňování spadlých stromů na komunikace. Na rozdíl od hektické práce při lednových větrných smrštích si mohli v úterý ráno a dopoledne trochu odpočinout hasiči na Karvinsku a Bruntálsku – ani v součtu nedosáhli deseti výjezdů.

Zjišťoval jsem, zdali nedošlo k nějakým neobvyklým zásahům. Tady lze uvést pouze to, že stromy padaly i na stojící vozidla, ale všechny události se obešly bez zranění. Postižena byla stojící osobní auta v Novém Jičíně, také v Bravanticích na Novojičínsku, v Karviné-Mizerově a ve Frýdku-Místku v Anenské ulici. Škody jsou hlavně na promáčknutých karosériích aut.

Svou premiéru měla v Ostravě hasičská vozidla opatřená pluhy, která pomáhala silničářům na klíčových komunikacích. Obvykle jelo jedno vozidlo za autem Ostravských komunikací. Na ostravských silnicích pracovalo během úterního dopoledne celkem 5 hasičských vozidel, dvě z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a tři od dobrovolných hasičů z ostravských částí Zábřeh, Hošťálkovice a Krásné Pole.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

ZLÍNSKÝ KRAJ

Podle očekávání zasáhlo také Zlínský kraj sněžení, které s sebou přineslo řadu komplikací především pro řidiče.

Profesionální hasiči začali ráno vyjíždět především na hlášené případy odstraňování překážek ze silnic, které tvořily spadlé stromy. Těžký sníh a podmáčená půda společně vytvářely podmínky k pádu stromů, na jejichž odstraňování museli hasiči použít motorové pily nebo technické možnosti zásahových vozidel.

V několika případech zasahovali hasiči i u dopravních nehod a havárií, přičemž šlo nejčastěji o pomoc při vyproštění vozů z příkopů nebo uvolnění komunikace pro další dopravu.

S přibývajícím sněhem začaly být některé úseky silnic hůře průjezdné a problémy s průjezdností měli i hasiči. Při ranním výjezdu v Bystřici pod Hostýnem dokonce naše zásahové vozidlo zapadlo v příkopu a vyprostit ho musel až jeřáb.

Operační středisko a tísňové linky TCTV 112 Zlín zahlcovaly stovky telefonátů občanů a řidičů, kteří žádali pomoc. Na některá místa nemohli hasiči přijet a do místa zásahu museli pokračovat pěšky i s vyprošťovací technikou. Na řadě míst byla doprava ochromena jak přívalem sněhu, tak i haváriemi. V odstraňování překážek pomáhali hasičům pracovníci technických služeb měst, pracovníci údržby silnic a dobrovolníci.

Hasiči během dopoledne vyprošťovali dva havarované autobusy, počet odstraněných stromů hasiči je počítán na několik set, zatím nejvážnější dopravní havárie byla řešena u Sirákova, kde na projíždějící osobní auta spadla mohutná větev. Další stromy spadly na kamion u Buchlovic, který čekal v koloně vozů na uvolnění průjezdnosti silničního tahu I/50.

Přehled „sněhových" výjezdů na Zlísku

14:00 SDH Hošťálková odstranění spadlého stromu
13:52 HZS Ostrata odstranění spadlého stromu
12:30 HZS Valašské Meziříčí odstranění spadlého stromu
12:08 HZS Vidče odstranění spadlého stromu
11:57 SDH Koryčany odstranění spadlého stromu
11:48 HZS Zlín odstranění spadlého stromu
11:42 HZS Sirákov mohutná větev spadla na projíždějící auto
vyproštění zraněného řidiče
11:38 HZS Pačlavice-Pornice vyproštění havarovaného autobusu
11:20 HZS Slavkov pod Hostýnem odstranění spadlých stromů
10:55 SDH Rožnov pod Radhoštěm vyproštění kamionu u Pinduly
10:51 HZS Krhová hrozící pád stromu u školy
10:35 HZS Valašské Meziříčí odstranění spadlého stromu
10:31 HZS Bohuslavice-Doubravy odstranění spadlého stromu
10:30 HZS Vsetín odstranění spadlého stromu na domě
09:57 SDH Rožnov pod Radhoštěm odstranění spadlých stromů
09:56 SDH Brumov-Bylnice odstranění spadlého stromu
09:51 HZSP Vsetín odstranění spadlých a nebezpečných stromů podél železniční tratě
09:50 SDH Rožnov pod Radhoštěm odstranění spadlého stromu
09:44 HZS Valašské Meziříčí odstranění spadlého stromu
09:43 SDH Rožnov pod Radhoštěm odstranění spadlého stromu
09:38 HZS Malenovice-Oldřichovice odstranění spadlého stromu
09:36 HZS Horní Jasenka odstranění spadlých stromů
09:29 HZS Horní Lhota odstranění spadlého stromu
09:28 HZS Krhová hrozící pád stromu na el. vedení
09:15 SDH Rožnov pod Radhoštěm hrozící pád vysokých tújí na el. vedení
09:13 HZS Halenkov odstranění spadlého stromu
09:12 HZS Valašské Meziříčí odstranění spadlého stromu
09:06 HZS Kudlov uvolnění neprůjezdné komunikace
využita těžká technika
09:00 HZS Zádveřice-Raková odstranění spadlých stromů
neprůjezdná silnice
hasiči museli dojít až 2 km do místa zásahu
08:42 HZS Malenovice odstranění spadlého stromu u školy
08:37 HZS Ludkovice odstranění spadlých stromů
08:35 HZS Buchlovice odstranění spadlých stromů
jeden strom spadl na kamion
08:30 HZS Vsetín odstranění spadlého stromu
08:27 HZS Valašské Meziříčí odstranění spadlých stromů u školky
08:23 HZS Klečůvka pomoc po havárii osobního auta na boku
08:22 HZS Lutonina pomoc po havárii auta na mostě
08:20 HZS Zlín odstranění spadlého stromu
08:17 SDH Rožnov pod Radhoštěm odstranění spadlého stromu
08:15 HZS Vsetín odstranění spadlých stromů
08:07 HZS Vsetín odstranění spadlého stromu
08:01 HZS Vsetín odstranění spadlého stromu
07:53 HZS Mrlínek pomoc po havárii osobního auta na střeše
07:51 HZS Březnice odstranění spadlého stromu
07:39 SDH Rožnov pod Radhoštěm odstranění spadlého stromu
07:34 SDH Jablůnka odstranění spadlého stromu
07:32 SDH Jasenná hrozící pád stromu na silnici
07:28 SDH Rožnov pod Radhoštěm odstranění spadlého stromu
07:26 HZS Buchlovice odstranění spadlého stromu
07:23 HZS Bojkovice-Přečkovice odstranění spadlého stromu
07:22 HZS Zlín odstranění spadlého stromu
07:03 SDH Koryčany odstranění spadlého stromu
06:55 HZS Vsetín odstranění spadlého stromu
06:35 HZS Bystřice pod Hostýnem odstranění spadlých stromů
zapadnutí zásahového vozidla hasičů
06:33 HZS Ludkovice-Březůvky odstraňování spadlých stromů
05:14 HZS Valašské Meziříčí odstranění spadlého stromu
04:21 SDH Rožnov pod Radhoštěm Makov odstranění spadlých stromů ze silnice, vyproštění havarovaného autobusu, uvolnění silnice po havárii kamionu

mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-kaw-
Sdílet