Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hlína na Vsetínsku zasypala pracujícího dělníka, takový byl námět cvičení dvou profesionálních jednotek

Včera v 13:31 hodin byl vyhlášen poplach na stanicích profesionálních hasičů ve Vsetíně a Zlíně. Podle prvotních informací došlo k zasypání jednoho dělníka, který pracoval ve výkopu v obci Liptál na Vsetínsku. Takto byl postaven námět taktického cvičení hasičských jednotek.

Účelem cvičení bylo prověřit činnost jednotek HZS Zlínského kraje ze stanice P3 Vsetín a stanice C3 Zlín při vyprošťování osob ze závalů ve zříceném výkopu.

Sledováno bylo také splnění prvotních úkolů a postupů činnosti na místě události, postupů při vyprošťování osoby s ohledem na charakter výkopu, koordinace jednotek HZS Zlk při daném typu události, technické a taktické postupy s ohledem na možná rizika.

Prostor výcviku byl již v dopoledních hodinách připraven našimi instruktory a to tak, že při kopání zeminy pro uložení místní kanalizace došlo vlivem porušení bezpečnosti práce, kdy pracovník, provádějící výkop při seskoku do příkopu uvolnil zeminu na kraji příkopu a došlo k jeho zavalení.

Zraněná osoba zůstala zasypána zeminou výkopu do výše hrudníku a bylo předpokládáno, že došlo k těžkým zraněním pohybového aparátu (fraktury a pohmoždění dolních končetin, kontuze hrudníku, možnost poranění hrudní, bederní a křížové části páteře) k tržným poraněním hlavy a crush syndromu.

Samotné vyproštění bylo jednotkami následně provedeno za pomocí improvizovaných technických prostředků z CAS stanice P3 Vsetín, improvizovaných prostředků dostupných v místě mimořádné události a následně doplněno z technického kontejneru stanice C3 Zlín.

U těžce zraněné osoby bylo provedeno předlékařské ošetření, zafixování do transportních prostředků (vakuová nosítka, vanová nosítka, záchranná lana a pomocný materiál) a transport k dalšímu ošetření.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet