Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové RZA u JSDH Suchdol nad Lužnicí

Jednotka suchdolských dobrovolných hasičů, která je zařazena jako JPO II, převzala nyní nový vůz RZA, který vznikl přestavbou z bývalé policejní dodávky u firmy Spitfire Havlíčkův Brod.

Jedná se o automobil Volkswagen Transporter T4, který sloužil dříve ve službách Policie ČR, od které ho získala převodem jednotka SDH Suchdol nad Lužnicí, zařazená jako JPO II a je předurčená k zásahům u dopravních nehod. Vozidlo je vyrobeno v roce 1996 a jako hnací agregát má motor VW o objemu 2,5 l.

Po převzetí vozidla bylo rozhodnuto o jeho přestavbě na RZA. Volkswagen se nacházel ve velmi špatném technickém stavu, a tak se na něm muselo vyměnit skoro vše. Provedení přestavby, resp. zástavby bylo zadáno havlíčkobrodské firmě Spitfire.

V současné době je vozidlo dokončeno a parkuje opět v garáži jednotky. První viditelnou změnou je jeho barevné provedení a „omajákování“. Reflexní prvky jsou provedeny samolepící folií 3M a jako VRZ je na střeše automobilu namontována rampa Premier Hazard Maxim a na přední části dvojice zábleskových světel Hella. Na záď postupně přibudou ještě další přídavná světla.

Ve vybavení zatím najdete dýchací přístroje Saturn, hasící přístroje, wapku Kranzle s 95 l nádrží, motorovou pilu, elektrický rozbrus, elektrocentrálu, z níž jsou rozvedeny zásuvky po celém automobilu, lékařský kufr, zámečnické a elektro nářadí, vyprošťovací sekyru VRVN 1, svítilny a reflektory, oděv proti vodě, lezecké vybavení, sorbent a dva sudy na něj. Na horní zahrádce je umístěno ženijní nářadí a košťata.

Do vozidla bude ještě zamontováno vyprošťovací zařízení Narimex.

Cena této přestavby se pohybuje okolo částky 400 000,– Kč.

Ondřej Vajo – JSDH Suchdol nad Lužnicí

-wap-
Sdílet