Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při fiktivním požáru divadla v Žatci se ztratilo dvanáct osob, hasiči je všechny nalezli a předali záchranářům

Dnes proběhlo v Žatci taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému, jehož tématem byl požár Městského divadla s evakuací a záchranou velkého počtu osob.

Cílem cvičení bylo prověřit základní postupy jednotek požární ochrany při zdolávání tohoto typu události, prověřit funkčnost, svolání a komunikaci štábu s velitelem zásahu, prověřit funkčnost EPS, klíčového trezoru, nacvičit součinnost s Policií ČR, Městskou policií a ZZS, prověřit dojezdové časy JPO a prověřit možnosti ustavení a průjezdu požární techniky v historické části města.

Cvičení začalo krátce po 8. hodině spuštěním signalizace EPS, na kterou okamžitě zareagovalo krajské operační středisko vysláním jednotek na místo události.

Po příjezdu jednotek na místo zjištěno, že se pohřešuje 12 osob a bylo okamžitě zahájeno vyhledávání a záchrana těchto pohřešovaných. Všech 12 osob bylo nalezeno a z divadla zachráněno. Venku si zraněné osoby přebírala do své péče ZZS.

V 9:25 byla hlášena lokalizace požáru, likvidace proběhla v 9:30 hodin.

Zúčastněné jednotky: HZS Žatec, HZS Podbořany, JSDH Žatec a JSDH Libočany.

Další zúčastněné složky IZS: Policie ČR, Městská policie a ZZS Žatec.

Velký dík také patří dobrovolným záchranářům města Žatce za přípravy a líčení figurantů, studentům a vedení Gymnázia Žatec za pomoc s organizací a v neposlední řadě i zaměstnancům divadla a městskému úřadu Žatec.

ppor. Michal Hrdlička
HZS Ústeckého kraje

Sdílet