Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rosicích se uskutečnila regionální soutěž ve vyprošťování, zvítězilo hostující družstvo z Vysočiny

Dnes se hasiči utkali v soutěži ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Akci pořádala požární stanice HZS JMK v Rosicích s podporou města Rosice a mj. firmy Barko. 

Počasí se vydařilo a tak se soutěžní družstva mohla utkat v příjemné atmosféře na ploše vedle zimního stadionu v Rosicích. Do klání se zapojilo sedm profesionálních stanic z Brněnska, vojenská hasičská jednotka Sedlec a jedno družstvo z Kraje Vysočina.

Čtyřčlenné soutěžní týmy měly pod dohledem rozhodčích za úkol vyprostit figuranta z havarovaného vozidla. Kromě času však hrála důležitou roli také taktika a správné postupy hasičů během zásahu. Důraz se kladl na poskytnutí první pomoci zraněnému, na což dohlížel rozhodčí z řad Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kra­je.

Každé družstvo mělo od organizátorů připraven jiný scénář dopravní nehody, který dopředu neznalo. Hasiči museli během přípravy na „svůj zásah“ čekat v izolaci, aby nemohli dopředu plánovat taktické postupy.

Vítězem soutěže se stalo hostující družstvo z Vysočiny. Na druhém místě skončili hasiči z Tišnova. Třetí pozici vybojovali borci z Pozořic.

Další pořadí stanic HZS JMK bylo následující: Židlochovice, Přehrada, Rosice, Pohořelice a Lidická. Vojenská hasičská jednotka Sedlec byla diskvalifikována kvůli překročení časového limitu.

Vyhlášení vítězů se kromě vedení Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje účastnil také starosta Rosic, Jaroslav Světlík, který vyjádřil soutěži podporu i do dalšího ročníku.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet