Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pokořili Žižkovskou věž, na rozdíl od ostatních běžců nahoru vyběhli v zásahovém kompletu s dýchacícm přístrojem

V pátek 27. září 2013 se v Praze na Žižkovské věži uskutečnilo mistrovství ČR v běhu do schodů jako součást seriálu v běhu do schodů Run-up. Závody Run-up se pořádají ve výškových budovách, které hasiči moc dobře znají ze soutěží TFA.

Pražského závodu se zúčastnili běžci a atleti nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Ve finálovém běhu o titul mistra ČR museli běžci vyběhnout do výšky 123 metrů a přitom zdolat 736 schodů žižkovského vysílače.

Vyběhnout až na vrchol věže byla výzva, která – jak se shodla většina atletů – v České republice nemá obdoby. Ačkoli závod je určen pro běžce ve sportovním oblečení a ve sportovní obuvi, zareagovali na tuto výzvu i hasiči Jiří a Martin Štáblovi z SDH Vranová Lhota. Na start se postavili v zásahovém kompletu, v těžké zásahové obuvi a s dýchacím přístrojem (jen jako zátěž).

Po odstartování, stejně tak jako všechny běžce, je čekal 300 metrů dlouhý běh okolo prostranství před věží a pak již výstup po schodech až na plošinu Žižkovského vysílače.

Jirka a Martin výstup zdolali časem 6 minut a 52 sekund!

Pro srovnání nejrychlejší čas běžců ve sportovním oblečení a ve sportovní obuvi byl 3 minuty a 58 sekund.

Velké poděkování za příležitost kterou hasiči dostali patří správci žižkovské věže a všem pořadatelům závodu v čele s hlavním organizátorem Martinem Konvičným.

Sdílet