Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Důležité je držeti si pádlo“, aneb práce v divoké vodě jako metodické zaměstnání příslušníků HZS Zlínského kraje

Jedním z klasických vodáckých poučení bylo zahájeno metodické zaměstnání „Práce v divoké vodě“, které se konalo v prostředí sportovního vodního kanálu v Opavě dne 30. září 2013 – a to za optimálního vodního stavu a příznivého podzimního počasí.

Na to, jak si vedli cvičící z řad profesionálních hasičů Zlínského kraje a co výcvik přinesl, se tiskový mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil zeptal Radka Poláška, vedoucího výcviku jednotek HZS Zlínského kraje.

O důležitosti klasických pouček ze slabikáře vodáctví a vodního záchranářství se mohli účastníci přesvědčit už v úvodních fázích výcviku, kdy se seznamovali se všemi záludnými místy sportovního kanálu, kde často nebylo nutné připravovat žádné krizové situace a scénáře, protože jich samotný vodní tok připravil dostatek.


Jak se z výcvikem vyrovnali naši cvičící?

S přibývajícími probranými tématy, zejména charakteristikou divoké vody, jízdy na raftových plavidlech, záchrannými a sebezáchrannými metodami s měnícími se počty a poměry zachraňovaných a zachránců, získávali cvičící jistotu a sebedůvěru.

S opakovaným výcvikem za využití technických a ochranných prostředků z výbavy jednotek požární ochrany a bezpečnosti na těchto typech vod se úroveň cvičících zdokonalovala a v pozdním slunečném odpoledni tak mohli náhodní kolemjdoucí zhlédnout často profesionální výkony z oblasti vodního záchranářství.


Proč se cvičilo v Opavě?

Přímo na území Zlínského kraje naše jednotky zatím k dispozici podobné podmínky k výcviku nemají, jen menší část záchranářů prošla obdobnými zkušenostmi na vodních dílech sportovních kanálů v Českém Vrbném nebo v Praze – Troji. Za příznivých podmínek tak musíme využívat dostupných přírodních vod a vodních staveb na našem území.


Jaký je důvod výcviku, je využitelný pro naše hasiče v každodenní pra­xi?

Důvodem ke zkvalitňování této výcvikové oblasti je počet a měnící se charakter mimořádných událostí, zejména pak klasických povodňových stavů a nebo například tzv. bleskových povodní, které v posledních letech zasáhly opakovaně i náš kraj.

Výraznější počet událostí také evidujeme na vodních dílech, především jezech v době zvýšeného vodního stavu.


Ale určitě nejde jen o výcvik, ale také o vybavení hasičů?

Připravenost záchranářů na mimořádné události na vodních hladinách je opravdu jen částí této tématiky, další kapitolou je technické vybavení. To se nám i přes finanční problémy daří postupně zkvalitňovat a doplňovat.

Konkrétně v souvislosti s posledním výcvikem je na místě poděkovat zlínské firmě Agama, která vyvíjí a dodává pro záchranáře potřebné vybavení a prostředky. Ta také dle požadavku záchranářů poskytla nové typy suchých obleků k atestaci, prověření a zajištění našeho výcviku.


A závěrečná myšlenka?

Důležité je tedy držeti si pádlo… A mým přáním je, ať všechny mimořádné události na vodních plochách dopadnou v duchu jména mluvčího zlínských hasičů por. Bc. Libora Netopila.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet