Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sníh a zdvojnásobení zásahů hasičů

Intenzivní sněžení včera postupně zasáhlo téměř celou republiku. S přibývajícím sněhem na silnicích začala přibývat i práce hasičům. Jen během úterý 20. 3. 2007 zasahovaly jednotky požární ochrany u celkem 580 mimořádných událostí!

To je zhruba 120 % nad dlouhodobým průměrem. Hasiči zasahovali mj. u 93 dopravních nehod, 160 zásahů spadalo do kategorie živelných pohrom a technických zásahů bylo 262. Šlo zejména o odstraňování stromů a silných větví, které spadly pod náporem sněhu a blokovaly silniční komunikace nebo zasáhly elektrické vedení. Hasiči často pomáhali i se zprůjezdňováním komunikací, když jednotky vyprošťovaly havarovaná nebo uvízlá vozidla, překvapená nepřízní počasí.

Komplikovaná situace byla zejména v Moravskoslezském kraji, hasiči měli spoustu práce i se zprůjezdněním dálnice D1 na Vysočině, která byla na několika místech zablokována havarovanými vozidly.

Jak je za těchto situací bohužel obvyklé, zasahující jednotky požární ochrany opět narážely na neukázněnost některých řidičů, kteří ztěžovali a zdržovali průjezd jejich vozidlům s právem přednostní jízdy.

Ilustrační foto: HZS Zlínského kraje

kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

-wap-
Sdílet