Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Liberci pomohla technika

Ke snížení počtu planých výjezdů přispěla identifikace volajícího .

Identifikace volajícího přispěla k výraznému snížení počtu planých výjezdů hasičů v Libereckém kraji. Identifikace zatím funguje jen omezeně, už ale přinesla své výsledky.

Zatímco v roce 2001 vyjížděli hasiči zbytečně k 230 případům, loni už jich bylo jen 175. „Předpokládáme, že se to ještě zlepší od příštího roku, kdy bude systém v plném provozu,“ řekl krajský ředitel Karel Boháč.

Upozornil zároveň, že operační střediska v posledních týdnech velmi zatěžují zbytečná volání na číslo 112. „Letošní rok je pro tento systém rokem zkušebním, komunikace se teprve zavádí, a tak by často bylo lepší, kdyby lidé volali přímo na známé tísňové linky 150, 155 a 158,“ poznamenal Boháč. Od příštího roku by měl ale podle něj systém plně fungovat. Pak bude v tísni skutečně stačit vytočit číslo 112.

Hasičům v Libereckém kraji v posledních letech výrazně přibývá práce. V loňském roce zasahovali u 3657 událostí, což je o 235 více než v předcházejícím roce. Požárů přitom v posledních letech ubývá. Loni vyjížděli hasiči k 838 požárům, když rok před tím jich likvidovali 912. S úbytkem požárů klesají i způsobené škody – z 57 milionů v roce 2001 na loňských 52 milionů.

Hasiči však podle Boháče stále častěji vyjíždějí k dopravním nehodám. Loni pomáhali u 1024 nehod, když rok před tím jich bylo 1012. „Lidé nás však stále častěji volají také k běžným lapáliím, jako jsou zabouchnuté dveře, uprchlé zvíře a podobně,“ dodal Boháč. V loňském roce vyjížděli hasiči k 1044 takovým případům, když rok před tím jich bylo 845. „Není výjimkou vidět hasiče, jak honí po stromě kocoura nebo kanára, také jsme tahali ze studny psy, kteří tam nepozorným pánům spadli,“ uzavřel Boháč.
Sdílet