Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stáž velitelů JSDH v Praze

V sobotu 17. března 2007 proběhla stáž velitelů pražských JSDH na stanici 5 HZS hl. m. Prahy.

Program stáže zahájil v 8:00 Zdeněk Přibáň, který přítomné seznámil s programem celodenního zaměstnání. Pro velitele jednotek sboru dobrovolných hasičů bylo připraveno několik odborných prezentací.

Organizaci, zásahovou činnost, speciální techniku a zázemí HZS Dopravního podniku představili Lubomír Janeba a Ing. Michal Brunner. Následovala prezentace oddělení nástražných výbušných systémů Policejního prezídia Policie ČR. Hasiči byli seznámeni s různými druhy NVS, se kterými se policisté ve své praxi setkali, a bylo jim předvedeno vybavení policejních pyrotechniků.

Z výrobců a dodavatelů hasičské výzbroje a výstroje se představila firma MHZ s rozbrušovací pilou Husqvarna / Partner K 950 Rescue, zástupci firmy Dräger Safety připravili ukázku dýchacích přístrojů, únikových masek a přileb a zástupce firmy DEVA F-M předvedl kompletní současný sortiment firmy.

Po obědě seznámil Milan Kučera velitele JSDH s plánem připravovaného prověřovacího cvičení pro JSDH hl. m. Prahy, zaměřného na dálkovou dopravu vody kyvadlově a hadicemi. Cvičení proběhne v sobotu 28. 4. 2007 v oblasti letiště Točná.

V rámci velitelské stáže zorganizoval HZS hl. m. Prahy také zkoušky odborné způsobilosti k prodloužení odborné způsobilosti velitelů JSDH.

Obecně lze napsat, že velitelská stáž přispěla k dalšímu posílení spolupráce a vzájemné informovanosti mezi profesionálními a dobrovolnými hasiči a dalšími složkami IZS v Praze a přinesla zajímavé informace z oblasti současného sortimentu výrobků pro hasiče, zejména osobních ochranných prostředků, včetně aktuálních legislativních požadavků na tyto prostředky.

Ing. Michal Brunner, HZS DP, JSDH Praha 11 – Chodov
Sdílet