Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Ostravě zachránili srnku

Osm profesionálních hasičů z Ostravy chytalo ve středu 21. 3. 2007 ráno srnku, která uvízla v hlubokém betonovém korytě na okraji lesa v Ostravě-Hrabové. Zesláblého tvora se jim podařilo vylovit asi za půlhodinu.

Srnku v betonovém náhonu, který odvádí odhadem tři sta metrů vodu z nedalekých kalových rybníků, objevil ve středu ráno kolemjdoucí rybář a oznámil to na ostravské Centrum tísňového volání. V ledové vodě a bahně strávilo lesní zvíře minimálně celou noc, protože dostat se z dva až pět metrů širokého koryta by se mu nepodařilo, když dva metry vysoké betonové stěny břehů jsou téměř kolmé a pěkně kluzké.

Na místo vyjela ihned po nahlášení dvě vozidla Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. K nahnání a „ulovení“ srnky museli hasiči použít nastavitelné žebříky a nakonec lano na tyči s okem. I tak strávili u co možná nejšetrnějšího odchycení krásného zvířete více než půlhodinu. Pak ji předali hospodáři zdejšího mysliveckého sdružení.

Hasiči tu nezachraňovali lesního tvora poprvé. Podle myslivců z Ostravy-Hrabové jsou pády srn do náhonu docela časté, prý především kvůli psům na procházkách, kteří bezbranné tvory vylekají. V minulosti bývala na březích po celé délce koryta svodidla, ale ta z některých míst ukradli sběrači kovů. Když okraje vodního toku zabezpečili hrabovští myslivci dřevěným zábradlím, stalo se zase terčem útoků pro mládež. Podle myslivců betonové koryto patřívalo některému z dnes již bývalých ostravských dolů.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet