Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z havarovaného kamionu unikla nafta

Kvůli sněhové nadílce havaroval na silnici vedoucí z české strany na hraniční přechod Bumbálka slovenský kamion MAN – prorazil cestou na Slovensko svodidla a skončil v příkopě na boku, a to zhruba 500 metrů před česko-slovenskou hraniční čárou.

Tři jednotky hasičů přečerpaly včera 21. 3. 2007 odpoledne během hodiny a půl naftu z palivových nádrží MANu do speciálních stolitrových sudů. Šlo zhruba o 200 litrů paliva. Z kamionu uniklo bez dalších následků na životní prostředí maximálně 50 litrů nafty. Část hasiči zachytili a část skončila v příkopě a ve sněhu. Protože šlo o těžkou cisternu plně naloženou sypkou omítkovinou o hmotnosti 20 tun, nepodařilo se hasičům bez vyložení nákladu kamion vyprostit.

Majitel pak poslal k přečerpání omítkoviny náhradní cisternu, která dorazila k místu nehody ještě ve středu vpodvečer. Vyproštění kamionu se bude řešit až ve čtvrtek 22. 3. 2007. Protože leží mimo vozovku, průjezdům dalších vozidel nebrání.

U kamionu zasahovala jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice ve Frýdku-Místku a dvě dobrovolné jednotky hasičů z obcí Frýdlant nad Ostravicí a Staré Hamry. O malém úniku a přečerpávání nafty byli informováni pracovníci odboru životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí. Na místě byl pracovník státního podniku Povodí Odry.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet