Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Největší cvičení civilní obrany od roku 1948

V Izraeli se včera a dnes (21. 3. 2007 – 22. 3. 2007) koná největší cvičení Civilní obrany od vzniku státu. Simuluje kombinovaný útok na židovský stát Izrael na všech frontách.

Na cvičení Civilní obrana upozorňovala v rozhlase předem, přesto u některých lidí, kteří zažila na severu země loňské raketové útoky Hizballáhu, vypukla panika, když se včera ve 14 hodin místného času rozezněly sirény – obvykle ohlašující letecký poplach.

Sirény zněly po většině Izraele, od Hadery až po Negevskou poušť, včetně Tel Avivu, Jeruzaléma, Be'er Ševy (Be'er Shevaú, Ránany (Raanana), Aškelonu (Ashkelon) a Dimony. Pro případ, že by současně s cvičením hrozil skutečný útok, by veřejnost byla informována v médiích, tj. rozhlasem a televizí.

Cvičení bylo zpočátku o hodinu odloženy, kvůli hrozbě skutečného útoku. Pobřežní dálnice byla uzavřena pro dopravu, odkud taxík vezoucí dva podezřelé – stejně jako další nevinné cestující – nebyl nalezen a zastaven. Před měsícem byl odvrácen velký sebevražedný teroristický útok, když se bezpečnostním složkám podařilo zjistit údaje o atentátníkovi a nakonec jej dopadnout v úkrytu v bytě v Bat Jam (Bat Yam).

Magen David Adom (Červená Davidova hvězda) uvádí, že se jedná o největší cvičení záchranných operací od vzniku Izraele v roce 1948. Na akci se simultánně účastní 9 okrsků MDA, které nacvičují zákroky při bezprecedentně vysokém počtu událostí a velmi vysokém počtu obětí.

Záchranáři MDA na jihu Izraele (regiony Lachiš a Negev) simulují reakci na společné útoky Kassámy a kaťušemi z Pásma Gazy, společně s teroristickým útokem za použití nekonvenčních zbraní na beerševském nádraží, s velkým počtem simulovaných zraněných. Ve středním Izraeli MDA nacvičuje reakci na chemický útok na školu v Ramat Gan a raketový útok za použití konvenčních hlavic.

Některé bezpečnostní zdroje uvádějí, že z cvičení vyplynula nutnost lépe vymezit rozdělení pravomocí. „Pokud dopadne na Netaníji raketa a způsobí škody,“ řekl v rozhovoru pro Maariv velitel hasičů Šimon Romach (Shimon Romach) při cvičení v Ramat Gan, „pak za věc odpovídá Civilní obrana. Pokud by se tam ale stal teroristický útok – v téže budově – pak by odpovídala policie.“

Dnes bude MDA simulovat mega útok s více než 400 oběťmi na dvou místech – v obci Neurim a v pobřežním městě Nataníja. Policie a Civilní obrana nacvičují reakci na syrský raketový chemický útok na Tel Aviv, za předpokladu, že by vyřadil z provozu elektrárnu, a současně také odpověď na sebevražedný teroristický útok ve středním Izraeli a hromadný teroristický útok na školu.

Do cvičení je zapojeno 132 měst a obcí, více než 5.000 policistů a 1.000 členů Civilní obrany. MDA zapojila 140 sanitek a stovky lékařů první pomoci, ošetřovatelů, zdravotnického personálu. Účastní se také množství hasičů

Vězeňská služba nacvičuje zákrok proti vzpouře arabských vězňů, vzetí rukojmí a snaze o útěk.

Nacvičována je i reakce na arabské výtržnosti na Chrámové hoře v Jeruzalémě, demonstrace izraelských Arabů v Jaffě, raketový útok na mezinárodní letiště v Tel Avivu nebo nemocnici v Haifě či útok bezpilotním letounem Hizballáhu.

„Cílem cvičení je připravit různé složky na různé nouzové scénáře, se zohledněním zkušeností z konfliktu v Libanonu v létě 2006,“ uvádí se v prohlášení Civilní obrany.

Zdroj info: Arutz Sheva – Israel National News
Sdílet