Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Turečtí záchranáři absolvovali stáž u hasičů v Liberci, seznámili se i s prostředky detekce a dekontaminace

Ve dnech 24. 9. až 3. 10. 2013 probíhala stáž tureckých záchranářů z organizace AFAD u Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Stáž domluvila firma zabývající se školením a prodejem prostředků NBC (jaderné, biologické a chemické ochrany).

V průběhu stáže se záchranáři seznámili s chodem centrální stanice Liberec, pracovištěm krajského operačního a informačního střediska, pracovištěm chemicko-technické služby (CHTS), technikou a prostředky používanými u Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

AFAD – oficiálně založen v roce 2009. Zabývá se řízením a řešením záchranných a likvidačních prací po katastrofách a mimořádných událostech. Řídí spolupráci všech složek působících na místě mimořádné události.

Spolupracuje s armádou, ministerstvem vnitra, ministerstvem zahraničních věcí, ministerstvem zdravotnictví, ministerstvem zemědělství a nevládními organizacemi. Působí v jedenácti provinciích Turecka, účastní se i záchranných zahraničních misí, např.: Japonsko (Fukušima), Sýrie, Somálsko, Haiti, Chile, Egypt, Libye, Tunisko, aj.

Stáž se zaměřila především na prostředky detekce a dekontaminace NBC látek. Naše turecké kolegy nejvíce zajímalo hlavně používání Ramanova spektrometru, multidetektoru plynů GDA-2, chemického průkazníku CHP-71 a prostředky prozatímní služby osobní dozimetrie, jako jsou osobní dozimetry SOR/R, terminál osobní dozimetrie TED a radiometr DC3H08, se kterým si vyzkoušeli i praktické měření.

Příjemným zpestřením byl mezinárodní zápas v malé kopané, který vyhráli příslušníci stanice Liberec, směna C. Na závěr stáže obdrželi příslušníci AFAD certifikát o absolvování. Lektorování vedli por. David Kořínek, DiS. a kpt. Bc. Richard Michna za pomoci směnových techniků chemické služby stanice Liberec.

kpt. Bc. Richard Michna
HZS Libereckého kraje

Sdílet