Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Likvidaci cvičného požáru museli hasiči zvládnout v elektrárně Dlouhé Stráně na Šumpersku

V úterý 8. října 2013 byl v 8:35 hodin oznámen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár elektrorozvodny v přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé Stráně.

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze Šumperku s cisternou a chemickým kontejnerem a dobrovolní hasiči z Loučné nad Desnou a Velkých Losin. Ve třetím podzemním podlaží v rozvodně elektrárny došlo ke zkratu a následnému požáru vypínače. Dým silně zakouřil rozvodnu a přilehlé chodby.

V podzemí elektrárny se v době vzniku požáru nacházelo pět zaměstnanců, z nichž jeden byl v blízkosti rozvodny a ostatní už ho díky kouři nenalezli. Vlivem zkratu a následného požáru vypadla elektrická energie a přerušilo se osvětlení podzemních prostor.

Hasiči procvičovali evakuaci, nalezení a záchranu zraněné osoby a likvidaci požáru.

Toto netradiční prověřovací cvičení (jednotky hasičů o něm dopředu nevěděly) proběhlo v rámci pravidelného každoročního cvičení zaměstnanců přečerpávací elektrárny. Podle vedoucího cvičení, mjr. Ing. Karla Ondrucha, měli hasiči možnost vyzkoušet si netradiční činnosti v běžně nepřístupných prostorách. Na závěr cvičení bylo vyhodnoceno, že cvičící se nedopustili žádných zásadních chyb.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet