Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

BOS-Fahrzeuge.info

Podařilo se nám získat kontakt na fandu veškeré záchranářské techniky Larse Kocherscheida z Hamburku, který společně se svými kolegy hasiči a záchranáři vytvořil zajímavé stránky o záchranářské technice.

Lars studuje v Hamburku univerzitu a krom toho se ve volném čase věnuje záchranářství. Vzhledem k tomu, že Larsova maminka je původem z Čech, veškerá komunikace se odehrává ve velmi dobrém česko-německém duchu.

Pod adresou www.BOS-Fahrzeuge.info se tedy skrývají německé internetové stránky, které jsou současně největší známou internetovou galerií zásahových vozidel v Evropě. Nekomerční stránky obsahují přes 16 000 fotografií především hasičských a záchranářských vozidel.

Jméno stránek je vysvětleno německou zkratkou BOS („Behörden und Organe mit Sicherheitsau­fgaben“), což se dá do češtiny přeložit jako Úřady a orgány s bezpečnostními úkoly. V němčině je tento výraz také názvem pro systém rádiove komunikace policie, hasičů, záchranné služby apod.

Na stránkach se zveřejňují pouze fotky, které splňují kvalitní standard kladený administratorským týmem a které splňují podmínky zveřejnění podle autorských práv. Fotografie musi mít rozlišení v šířce 750 pixelů a ve výšce nejméně 490 pixelů, jejich velikost však nesmí překročit 300 kB. Vozidlo musí být vyfotografováno celé, v ideálním případě tak, aby byly vidět dvě strany vozidla.

Nachází se zde i kategorie českých vozidel, která současně obsahuje cca. 100 fotografii. Další fotografie z České republiky jsou vítané. Zveřejňovat může každý registrovaný uživatel stránek nebo cestou přes administrátorský tým. Česká jazyková verze galerie neexistuje, je k dispozici pouze německá a anglická verze.

Pro přímý vstup do sekce s technikou z České republiky můžete použít tento odkaz http://www.bos-fahrzeuge.info/categories.php?…

Pro dotazy a informace na stránky z České republiky je možné kontaktovat česky mluvícího administrátora na e-mailové adrese cz@bos-fahrzeuge.info.

Jiří Sucharda, http://hcr.kkp.cz

Sdílet