Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Semilští hasiči zavítali do Národního divadla, na programu byl „Sluha dvou pánů“ s Miroslavem Donutilem

Je nezvyklé, když se dobrovolní hasiči ze semilské jedničky rozhodnou udělat taky něco i pro sebe samotné a nejen pro širokou veřejnost. Ale stalo se. Ve čtvrtek 19. září 2013 odjela první skupina a o den déle druhá na chatu dnešního semilského AXLu na Dvoračkách.

V krásném horském prostředí Krkonoš jsme prožili krásné 4 dny pohody. Někdy v mlze, ale i sluníčko se ukázalo a tím i krásný rozhled po okolí. Nezapomnělo se ani na houbaření, sportovní zápolení, procházky po okolí a to včetně procházky k Huťským vodopádům nebo hlavní chatě na Dvoračkách.

Jako hlavní kuchař se této role ujal bratr Danek Šimůnek za asistence našich sester, pobyt zajistil bratr Radim Skrbek. Sbor se na pobytu našich členů i finančně spolupodílel.


Ale tento pobyt byl jen předvojem hlavní události tohoto podzimního období. 24 členů sboru se ve čtvrtek 3. října 2013 v 8 hodin ráno vydalo ve slunečném počasí na jednodenní výlet do naší matičky měst, do Prahy, kde byl naplánovaný bohatý a zajímavý program a to včetně návštěvy Národního divadla.

Po příjezdu do Prahy jsme se vypravili hromadnou dopravou ke stanici lanové dráhy na Petřín. Zatím co jedna skupina vyzkoušela schodiště a výhled na Prahu z petřínské rozhledny, druhá se vydala do zrcadlového bludiště, kde se bavili tím co vše takové zrcadlo dokáže s člověkem provést.

Příjemnou procházkou a i s výhledem na Prahu jsme se přesunuli na Pražský hrad. Prezidentská vlajka nám i oznamovala, že pán domu je doma. Po prohlídce chrámu sv. Víta nastal čas oběda a tak jsme se přesunuli do nedaleké Baráčnické rychty.

Po výborném obědě vedl starosta sboru naše kroky přes Karlův most a na Staroměstské náměstí, kam jsme došli právě včas, na orloj jsme čekali pouhých 5 minut. Poté jsme se tramvají přesunuli do krásného prostředí vyhlášené restaurace „U Fleků“ na flekovské černé, kde nám na pobavu zahrál a zazpíval i harmonikář a nezůstal ve zpěvu osamocen.

Bohužel se tato návštěva musela časově zkrátit na pouhou hodinu, protože následovala poslední část tohoto výletu. Ta patřila tomu nejzajímavějšímu a nejočekávanějšímu, návštěvě Národního divadla. Prostě taková ta jahůdka na pomyslném dortu dne.

Někteří v hasičském stejnokroji, ostatní ve společenském oblečení s odznáčkem našeho sboru ve klopě, jsme se vydali vstříc národnímu. A co bylo na programu divadla? Nic snad nemůže být kouzelnější v součastné kultuře, než-li být přítomen vynikajícímu hereckému umění pana Miroslava Donutila ve hře „Sluha dvou pánů“. Neskutečné, neuvěřitelné, pohlazení srdíčka všech přítomných v hledišti.

Celé jeho více jak dvouhodinové „řádění“ na prknech co znamenají svět jsme všichni ze sboru sledovali z 1. galerie, takže jako na dlani. A dojmy? To snad ani nelze popsat, prostě jen jedním slovem nezapomenutelné a tomu i odpovídal závěrečný aplaus všech diváků a děkovačka herců, která se minimálně 10× opakovala.

Cestou k autobusu jsme se ještě pozastavili na menší večeři a poté do autobusu a do Semil. Nebylo ani divné, že cesta nazpátek byla spíše spánková. Vždyť jsme toho za ten den stihli a našlapali neskutečně moc, ale stálo to zato.

Velké poděkování patří našemu řidiči Tomáši Pravdovi, který se o nás staral jak o své. Pochopitelně jsme nezapomněli ani na něj a do Národního divadla šel s námi. Také velké poděkování patří panu Stanislavu Kousalovi za zajištění dopravy.

A největší poděkování patří našemu bratrovi a starostovi sboru Marku Vrtilkovi za organizaci, naplánování a uskutečnění celé této neskutečné akce.

„Děkujeme bratře starosto, bylo nám všem prima“

L.Bruckner – místostarosta SDH Semily I.

Sdílet