Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení v Dětském domově Česká Lípa ukázalo na komplikace při použítí automobilového žebříku

Včera se ve večerních hodinách uskutečnilo taktické cvičení v Dětském domově Česká Lípa. Cvičení mělo za úkol procvičit evakuaci dětí a zaměstnanců při vzniku požáru a dále vyhledání a záchranu 4 osob, které se nestačily zachránit. K požáru se dostavily jednotky Hasičského záchranného sboru z České Lípy a sbory dobrovolných hasičů z České Lípy a Dobranova, dále příslušníci Policie ČR a také zdravotníci ZZS Česká Lípa.

Dětský domov Česká Lípa je čtyř patrová budova s poměrně složitým vnitřním členěním. Jediné schodiště může být při skutečném požáru nepoužitelné a jedinou možnou cestou při záchraně osob je záchrana po automobilovém žebříku nebo automobilové plošině.

Cvičení odhalilo, že použití žebříku je vzhledem k blízkým stromům a veřejnému osvětlení velmi nevhodné. Automobilový žebřík tak nesloužil k záchraně nalezené osoby (vychovatelky) ve čtvrtém patře, ale pouze k výstupu hasičů. Vychovatelka pak musela být zachráněna na nosítkách po točitém schodišti.

Všechny 4 osoby byly postupně nalezeny a zachráněny. Cvičení mělo velký přínos pro obě strany. Děti poznaly, že záchrana v jejich domě není jednoduchá, a že musí být velmi pozorné a opatrné a hasiči si ověřili omezené použití a možnosti výškové techniky a seznámili se s členěním objektu.

mjr. Mgr. Ladislav Vakula

Sdílet