Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Český tým hasičů veze z Austrálie zlato!

Čtyřčlenné družstvo České republiky zvítězilo na 12. světových hrách policistů a hasičů v australském Adelaide v soutěži Ultimated Firefighters, což je kratší, ale silovější obdoba náročného hasičského víceboje TFA.

Čtyřčlenné družstvo České republiky ve složení Robert Langer (HZS Jihomoravského kraje), Tomáš Ringler, Vojtěch Dvořák (oba HZS Ústeckého kraje) a Tomáš Melčák (HZS Moravskoslezského kraje) zvítězilo na 12. světových hrách policistů a hasičů v australském Adelaide v soutěži Ultimated Firefighters, což je kratší, ale silovější obdoba náročného hasičského víceboje TFA (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije).

Úspěch v silné světové konkurenci hasičů a policistů a za velkého horka se jim podařil v noci ze čtvrtka na pátek našeho času. O den dříve zvítězil v závodě Ultimated Firefighters jednotlivců v kategorii 30 až 35 let Tomáš Ringler z Chomutova, Tomáš Melčák (Ostrava/Nový Jičín) vybojoval bronz, přestože, jak sám říká, mu vyhovují spíše běžecké než silové disciplíny.

Tomáš Melčák si tak hned dvakrát spravil chuť po dvou čtvrtých „bramborových“ místech v orientačním běhu a ve výběhu do 30. patra nejvyšší budovy v Adelaide, kde v plné hasičské výzbroji a výstroji a se zapnutým dýchacím přístrojem ve 34 stupních Celsia ztratil na třetí místo pouhé dvě vteřiny. Člen vítězného družstva Robert Langer poveze do Brna vedle výše zmiňovaného zlata i bronz z cyklistického silničního kritéria (sobota 17. 3. 2007).

Připomínám ještě úspěch druhého reprezentanta z HZS Moravskoslezského kraje – kulturista Jan Garay získal už o uplynulém víkendu (sobota 17. 3. 2007) bronz v hmotnostní kategorii do 80 kg.
V České republice je „oblíbenější“ víceboj TFA než Ultimated Firefighters. Každý rok se na různých místech s vysokými objekty (s mnoha schody) koná několik soutěží TFA jednotlivců i družstev. V Moravskoslezském kraji mají tradici hned tři závody TFA – i letos v květnu (13.5.) se koná v Ostravě u Nové radnice „Ostravská věž“, další dvě klání o měsíc později ve Vratimově (16.6.) a pak také ve Štramberku na Novojičínsku („Štramberská trúba“ – 23.6.). Tomáš Melčák zvítězil například v TFA Ostravská věž 2006. V rámci celé ČR se letos připravuje 12 soutěží TFA.
V TFA borci soutěží v zásahovém obleku, v přilbě, s maskou a zapnutým dýchacím přístrojem, také v zásahové obuvi a rukavicích. Například pod ostravskou radnicí hasič po startu provede 60 úderů (střídavě nahoru a dolů) těžkým kladivem na trenažéru, roztáhne dvě hadice na 40 metrů, překoná dva metry vysokou bariéru, následuje transport těžké figuríny směrem k lešení, vystoupí po žebříku na jeho konstrukci a vytáhne lanem nahoru dvacetikilogramové závaží, pak vběhne do budovy magistrátu až na ochoz věže, to je po 520 schodech.
O Ultimated Firefighters vím pouze to, že disciplíny jsou časově kratší, trochu pozměněné a silovější než v TFA. Poslední „výběhová“ disciplína je „pouze“ na 2 x pět nadzemních podlaží. Pokud vím, zápolí se bez dýchací techniky.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet