Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár tržnice v Hájích – Svatém Kříži

Ve čtvrtek 22. března 2007 ve 23.04 hod. byl hasičům ohlášen požár 6 – 7 vietnamských prodejních stánků v Hájích–Svatém Kříži. Vzhledem ke zkušenostem s požáry tohoto druhu vyhlásilo OS HZS II. stupeň poplachu.

Byl tedy nařízený výjezd profesionálním jednotkám z Chebu, Aše a Sokolova, které byly posíleny jednotkou podnikových hasičů ČD Cheb a dvěma jednotkami hasičů dobrovolných (Kynšperk a Hazlov). Současně byly na stanice profesionálních hasičů povolány zálohy.

Síly a prostředky na místě zásahu postupně narůstaly, takže v krátké době na místě požáru zasahovalo více než 30 hasičů s 9 zásahovými cisternami. Obezřetnost operačního střediska byla na místě, protože ve skutečnosti bylo požárem zasaženo, podle předběžného odhadu, nejméně 20 stánků. Původně odhadovaná škoda 500 tis. Kč je nyní posunuta na hranici 2 mil. Kč a bude možná vyšší. V průběhu likvidace požáru řídili příslušníci PČR dopravu a zabraňovali nepovolaným osobám v přístupu na požářiště.

Značnou komplikací při zásahu byl nízký tlak vody v místní síti a skutečnost, že v každém stánku se nacházela nejméně jedna PB láhev s ohřívačem, kterým si trhovci topili. První síly a prostředky byly uvedeny do zásahu ve 23:09 hod., požár byl pod kontrolou po necelých dvou hodinách, takže byly postupně stahovány jednotky zpět na stanice (poslední v 6:21 hod.) a do ranních hodin probíhalo dohašování. Dnes v dopoledních hodinách bude probíhat vyšetřování příčiny požáru a upřesňována škoda. Vznikla pouze škoda materiální, nikdo z hasičů ani dalších osob nebyl zraněn.

PhDr. František Petr
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje

Ilustrační foto: Požáry.cz

-wap-
Sdílet