Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Letovicích se poškodilo stavidlo na řece Svitavě a hasiči přečerpávali množství vody mimo tok

Ve čtvrtek 10. října 2013 krátce po půl desáté přijalo krajské operační a informační středisko HZS JMK žádost o pomoc, protože na řece Svitavě v Letovicích, byla zjištěna porucha zdvihacího mechanismu stavidla a hrozila destrukce stavidlové desky.

Na místo události bylo postupně vysláno šest hasičských jednotek k čerpání vody. Zasahovaly nejen profesionální jednotky z Boskovic a Blanska, ale na pomoc přijely také dobrovolné jednotky z Letovic, Svitávky, Kunštátu a Velkých Opatovic. Zadrženou vodu u stavidla čerpaly dvě cisternové automobilové stříkačky a další 16 čerpadel různých typů zpět do řeky za stavidlem. Z brněnské stanice na ul. Lidické na místo vyjel jeřáb, kontejnerový nosič s nákladem dřeva na podpěru hráze ,technický automobil a nákladní automobil s další výbavou. Lezci zabezpečili stavidlo proti dalšímu pohybu několika dřevěnými trámy.

U stavidla bylo odhadem zadrženo asi 17 tisíc m3 vody. Průtok na Svitavě a Křetince byl snížen na minimum a hasiči společně se starosty obcí a pracovníky firmy Tylex a Povodí Moravy připravili několik scénářů, které by mohly nastat. Starostové z území, kam by mohla přitéct povodňová vlna, byli o hrozícím nebezpečí informováni. Uvědoměny byly rovněž elektrárny, které se nachází na řece pod stavidlem.

Krizové scénáře nebyly naplněny a po šestnácté hodině bylo již odčerpáno dostatečné množství vody. Hasiči společně s pracovníky Povodí Moravy a podniku začali postupně nadzvedávat stavidlo tak, aby odpustili zbylou vodu. Během odpouštění byl zastaven jez v Letovicích na řece Svitavě, z důvodu snížení průtoku vody ke stavidlu. Po hodině mohl být jez opět otevřen a voda znovu začala plynule protékat jak jezem, tak i na otevřeném stavidle.

Z preventivních důvodů byli vysláni do vytypovaných míst hasiči ze čtyř jednotek, aby průtok řeky kontrolovali. Do Zboňku byla vyslána jednotka HZS JMK z Kunštátu, do obce Chrudichromy jela na pomoc místní jednotce také dobrovolná jednotka z Boskovic a ve Skalici nad Svitavou kontrolovala stav vody místní jednotka.

Po úspěšném otevření stavidla uklidily jednotky všechno použité vybavení a poslední hasiči se vrátili na svou základnu v 18:20 hod. uvedl por. Bc. Jan Dvořák z HZS JMK.

Jednotky na místě zásahu:

  • PS Blansko,
  • PS Boskovice,
  • SDH Letovice,
  • SDH Velké Opatovice,
  • SDH Svitávka,
  • PS Lidická

Foto a video: JSDH Velké Opatovice

Sdílet