Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehody v Moravskoslezském kraji

Na Vítkovsku havarovalo v mlze osobní auto s kamionem a dodávka s autobusem – 11 zraněných. Další nehoda dvou aut, která se stala v noci v Ostravě „U vodárny“, si vyžádala 4 zranění.

Celkem jedenáct zraněných napočítali hasiči při zásahu u dvou „sousedních“ dopravních nehod v obci Březová na Vítkovsku (okres Opava), které se staly v pátek 23. 3. 2007 odpoledne před třetí hodinou. Kvůli mlze byla viditelnost omezená tak na třicet metrů. Dva cestující museli profesionální hasiči vyprošťovat z osobního auta Peugeot, předtím však museli vytáhnout auto, které se napasovalo pod kamion.

Na silnici I/57, spojující Opavu a Fulnek, zasahovaly tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic ve Vítkově, Opavě a Ostravy-Zábřehu, včetně vyprošťovacího vozidla Bizon a autobusu Karosa pro účastníky nehody.

Zřejmě kvůli špatné viditelnosti (protože silnice byla posolená) zajel Peugeot pod kamion, jedoucí před ním. Hasiči museli nejprve vytáhnout vozidlo, ve kterém jeli tři dospělí a jedno dítě. Vyprostit z něj museli řidiče a spolujezdkyni. Všichni jako zázrakem vyvázli (alespoň podle prvních dostupných informací) jen s lehčími zraněními.

Zhruba 50 metrů daleko se v opačném pruhu srazila dodávka s autobusem soukromé přepravy, vezoucím 31 lidí. Zraněn byl řidič dodávky a 6 cestujících z autobusu. Minimálně čtyři z nich byli zraněni lehce, další informace o zdravotním stavu nemám k dispozici. Všechny zraněné si převzaly zdravotnické týmy několika sanitek, s Rychlou záchrannou službou přijel i „zdravotnický“ psycholog.

Hasiči také zjistili, že není potřeba zabezpečovat žádné havarované vozidlo před požárem. Vozidla přetahovali na bok silnice kvůli jejímu zprůjezdnění a uklízeli silnici po nehodě. O nehodách informovali Správu silnic Moravskoslezského kraje.

Cestující z havarovaného autobusu nastoupili do hasičské Karosy, která je rozvážela po Opavsku. Většinu lidí odvezla do Opavy.


Noční nehoda dvou aut v Ostravě si vyžádala 4 zranění

Dvě osoby museli vyprošťovat profesionální hasiči v noci na sobotu 24. 3. 2007 ze stříbrného osobního auta Citroen Xsara, které se srazilo v Ostravě s modrou Škodou Octavia na frekventované křižovatce Mariánskohorské ulice a ulice 28. října, tedy na místě, známém jako „U vodárny“.

Nehoda se stala zhruba hodinu po páteční půlnoci a vyžádala si čtyři středně těžká zranění. Na místo vyjela dvě vozidla ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Ostravě-Zábřehu. Ze Xsary s polskou státní poznávací značkou museli hasiči vyprošťovat ženu a muže, odkud byli zřejmě i další dva zranění. Vyproštěné Poláky předali týmu Rychlé záchranné služby. Dva lidé, cestující v Octavii, už byli při příjezdu hasičů mimo havarované vozidlo.

Hasiči také uklízeli vozovku. První vůz odjel zpět na stanici kolem druhé hodiny ranní, druhý kolem čtvrté hodiny. O nehodě byla informována firma Ostravské komunikace.



por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet