Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři lidé museli utéct z hořícího domu v Lysicích na Blanensku, hasiči zasahovali i z automobilového žebříku

V 6,30 hodin vyhlásilo Krajské operační a informační středisko HZS JMK poplach stanicím HZS v Kunštátu, Boskovicích a Blansku. Současně aktivovalo také dobrovolné jednotky z Lysic a Černé Hory.

Důvodem byl požár polořadového rodinného domu v Lysicích na Blanensku. Ještě před příjezdem první jednotky zastavil u hořícího domu Jaroslav Zhoř, příslušník HZS z požární stanice v Blansku, který právě projížděl do práce.

Tou dobou se otevřelo střešní okno požárem zasaženého domu a z něj vylez malátný mladík, který potřeboval pomoc. Jaroslav Zhoř jej přesvědčil, aby neskákal ze střechy dolů a vyčkal příjezdu hasičů, kteří již byli na cestě. Pohotová žena z přiléhajícího domu otevřela mladíkovi vedlejší střešní okno a pomohla mu ze střechy do bezpečí.

Jaroslav Zhoř zjistil od jednoho z obyvatel hořícího domu, že před plameny utekl také druhý syn. Nevěděli ale, kde je jejich matka. Příslušník se proto vydal do domu na průzkum. Celkem dvakrát se pokusil projít dál do domu, ale rychle se šířící plameny mu zatarasily cestu.

Teprve potom zjistili, že žena se zachránila přes balkon v zadní části domu, kde ji opět pomohla pohotová sousedka. Hasiči přijeli na místo během několika minut. Nasadili proti plamenům postupně čtyři vodní proudy. Hasili také z koše automobilového žebříku. Po necelé půl hodině se jim podařilo zastavit šíření plamenů. Více jak dvě hodiny pak požár dohašovali.

Vzhledem k možnému tepelnému narušení stropní konstrukce si nechal velitel zásahu povolat na místo statika. Ten objekt prohlédl a doporučil vyztužit stropní konstrukci. Hasiči proto zapažili strop výdřevou.

Během zásahu usměrňovala Policie ČR provoz na silnici v okolí místa požáru. Vyšetřovatel HZS stanovil předběžně škodu způsobenou požárem na 2,5 milionů korun. Vyšetřování příčin vzniku požáru stále pokračuje.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet