Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči společně s vojáky cvičili v Turnově, námětem byl požár automobilu přepravujícího chlór

Ve středu dopoledne se turnovské parkoviště u autobusového nádraží zaplnilo automobily hasičů a AČR. Konalo se zde totiž taktické cvičení, jehož námětem byl požár automobilu přepravujícího v nádobách chlor.

Vlivem vysoké teploty při hoření došlo k nárůstu tlaku v nádobách a následnému úniku látky z jedné poškozené nádoby. Posádka automobilu již nedokázala odejít do bezpečí a řidič i spolujezdec leželi v bezvědomí na ploše vedle vozidla.

S takovým scénářem si museli poradit profesionální hasiči z Turnova, Semil, dobrovolní hasiči z Rokytnice nad Jizerou, Lomnice nad Popelkou a v neposlední řadě příslušníci 312. praporu radiační, chemické a biologické ochrany.

Práce zahájilo vojenské družstvo radiačního a chemického průzkumu a potvrdilo přítomnost chlóru. Poté hasiči vyprostili z nebezpečného prostoru zasažené osoby a zahájili hasební práce. Po několika minutách se jim podařilo dostat požár pod kontrolu.

Chemici vybudovali místo dekontaminace osob a techniky. Provedli dekontaminaci zasažených osob, dále všech cvičících a veškeré používané techniky. Zásah byl ukončen odmořením plochy a nebezpečné zóny včetně neutralizace.

Cvičení splnilo celou řadu cílů.

Mezi nimi byl nácvik součinnosti mezi jednotkami hasičů a AČR s využitím štábu velitele zásahu, procvičení likvidace požáru a řízení mobilní požární techniky v dýchacích přístrojích, zjišťování nebezpečné látky, nácvik využití hasební lafety na CAS v protichemických ochranných oděvech

jmenoval vedoucí cvičení kpt. Ing. Petr Štajnc z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje

Velkým přínosem bylo i natrénování stavby dekontaminace pro osoby a mobilní požární techniku, metodický nácvik neutralizace nebezpečné látky, procvičení dekontaminace plochy a prostoru či nácvik správného odkládání a ukládání použitých prostředků. Současně se cvičící během zásahu seznámili s vybavením a metodikami postupů, které při plnění odborných úkolů používají.

Hasiči a vojenští chemici se setkávají pravidelně na součinnostních cvičeních, kde si předávají cenné zkušenosti. Příští rok je čeká obdobný výcvik, ale tentokrát v České Lípě.

kpt. Vlastimila Cyprisová, tisková a informační důstojnice 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet