Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Brněnsku se zaměřili na obsluhu přístrojů a technických prostředků, které jsou ve výbavě speciálních automobilů

Ve dnech 15. – 17.10. 2013 se v prostorách Zařízení Tišnov uskutečnil výcvik příslušníků laboratoří HZS Moravskoslezského, Plzeňského, Středočeského a Jihomoravského kraje. Účastnil se také tým z Institutu ochrany obyvatelstva MV ČR. 

Hasiči se zaměřili na obsluhu přístrojů a technických prostředků, které jsou ve výbavě speciálních automobilů určených k chemickému a radiačnímu průzkumu. Tato vozidla na podvozku Mercedes-Benz Vario, mají jednotlivé laboratoře v užívání od Správy státních hmotných rezerv již čtyři roky.

První den výcviku patřil především odborným přednáškám. Pak už následovaly praktické případy. Druhý den se příslušníci laboratoří přemístili se svými vozidly na brněnskou požární stanici Přehrada, která se jim stala útočištěm pro další výcvik. Celé dopoledne odebírali vzorky z vodní hladiny, hloubky i ze dna Brněnské přehrady. K tomu využili člun místní jednotky.

Odpoledne se kolona pěti speciálních vozidel přemístila na parkoviště pod hrad Veveří. Týmy zde měly za úkol odebrat vzorky kalu z mostní konstrukce lávky Brněnské přehrady. I tento úkol byl splněn a týmy se mohly vrátit do Zařízení Tišnov, kde musely udělat radiologický monitoring pomocí inteligentní sondy.

Poslední den zaměstnání patřil vyhodnocení předcházejících dnů a výcviků. Zjištěné poznatky budou aplikovány a zapracovány do jednotlivých metodik a také budou uvedeny do praxe při zásahové činnosti.

Tyto unikátní vycviky se speciální technikou budou dále pokračovat jak v oblasti chemické, tak oblasti radiační, čimž bude docházet ke zvyšování odborné přípravy příslušníků jednotlivých laboratoří HZS krajů.

por. Ing. Jan Hrdlička, chemická laboratoř Zařízení Tišnov por. Mgr. Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS JMK

Sdílet