Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Pardubicku jezdí na „zelenou“, mají poprvé v historii sboru auta s pohonem CNG

V těchto dnech zakoupil Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje čtyři vozy Škoda Citigo. Dva vozy jsou s pětidvéřovou karosérií v provedení Ambition Green tec 1,0CNG 50kW a dva v provedení Ambition 1,0 MPI 55kW. Tyto vozy nahradí Felicie z počátku devadesátých let minulého století.

“Jedná se o první vozy s pohonem CNG u HZS Pardubického kraje. V České republice jezdí v současnosti zhruba 4500 vozidel na CNG, čerpacích stanic je 45. Důvodem pořízení vozidel byla snaha o snížení nákladů na provoz techniky sloužící pro státní požární dozor,” říká kpt. Ing. Jan Badalec ze strojního oddělení HZS Pardubického kraje.

CNG je jednou z nejlevnějších pohonných hmot, navíc je dlouhodobě garantována z důvodu minimální výše spotřební daně (tj. podle zákona o spotřebních daních). Cena CNG včetně DPH se pohybuje okolo 25–26 Kč/kg což odpovídá cca 18 Kč/m3 – což je ekvivalent 1 litru benzinu. Jinak řečeno, při spotřebě 8 litrů benzinu na 100 km, je spotřeba CNG 8 m3 na 100 km, výsledkem jsou potom náklady zhruba 1,4 Kč/km. V případě přeplňovaných motorů TSI jsou při nižší spotřebě dokonce náklady 1 Kč/km.

“Plnění vozidel stlačeným zemním plynem (tlak 20 MPa) bude převážně probíhat v Dopravním podniku města Pardubic na CNG plnicí stanici. Plnění se provádí prostřednictvím plnicí pistole výdejního stojanu, která se spojí s plnicí koncovkou vozidla. Palivovou nádrží CNG je soustava plynových tlakových nádob. U modelu Citigo se jedná o tlakové nádoby o celkovém objemu 72l umístěné pod vozidlem.

Při jízdě se CNG z tlakových nádob prostřednictvím vysokotlakého plynového potrubí dostává do vysokotlakého regulátoru, kde dochází k redukci tlaku plynu na potřebný provozní tlak. Prostřednictvím palivové lišty se CNG přivádí od regulátoru plynu k jednotlivým vstřikovačům, které zajišťují vstřikování plynu do jednotlivých válců. Elektronická část plynové zástavby – řídící jednotka slouží k správnému provozu vozidla na zemní plyn, řídí dávkování plynu. Na přístrojové desce automobilu je pak umístěn ukazatel množství CNG,” vysvětluje kpt. Jan Badalec.

Všechna čtyři vozidla byla zakoupena za 898 000Kč s DPH u Auto HYBEŠ, s.r.o., Dřenice a předpokládaná roční úspora na PHM při nájezdu 12 000km, na auto a rok, činí oproti stařičkým Feliciím, 68 000 Kč ročně.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet