Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V plamenech hořely tři traktory

Požár hospodářského objektu k uskladnění zemědělské mechanizace likvidovali v noci 28. 3. 2007 hasiči v Lanžhotu na Břeclavsku. Požár ve 23:33 hodin ohlásila hlídka Policie ČR, která si při průjezdu lanžhotskou Hrnčířskou ulicí všimla, že z hospodářské části zemědělské usedlosti stoupá dým a střechou probleskují plameny.



Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Břeclavi a jednotky dobrovolných hasičů z Lanžhotu, Hrušek, Týnce a Tvrdonic. Při příjezdu hasičů byla celá budova v plamenech. Hasiči kromě nasazení vodních proudů proti požáru také ochlazovali sousední objekty a bránili rozšíření požáru do okolí. Oheň se jim podařilo dostat pod kontrolu jednu minutu po půlnoci. Protože se však prohořelá střecha propadla a oheň se rozšířil na uskladněnou zemědělskou techniku, dohašování zbytků střechy a krovů i hořících strojů pokračovalo ještě více než čtyři hodiny. Požár byl likvidován ve 4:35 hodin. Při zásahu nebyl funkční nejbližší hydrant, požár se ale podařilo uhasit vodou z cisteren.
Oheň zničil střechu a krovy zděné budovy o rozměrech 28 × 11 metrů z roku 1948, požár zasáhl také tři zaparkované traktory, postřikovač, rozmetadlo a další techniku. Z garáže vestavěné do objektu se však před plameny podařilo vytlačit a uchránit zaparkované osobní vozidlo Citroen. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru na sousední objekty. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření a požářiště budou spolu s hasiči zkoumat specialisté z policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz. Vyšetřovatel podle dosud zjištěných poznatků nevyloučil možnost technické závady na elektroinstalaci zaparkovaných mechanismů. Celkovou škodu způsobenou požárem vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 2,2 milionu korun. Hodnota majetku uchráněného zásahem hasičů zatím nebyla vyčíslena.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kaw-
Sdílet