Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Chodově na Karlovarsku cvičně hořelo ve třídě místní školy

Ve středu 16. října se v rámci cvičení objevil na chodbách 2. základní školy v Chodově kouř. Okamžitě byla volána tísňová linka a po informování záchranných složek je následně vyhlášen poplach městskému záchrannému systému v Chodově.

K místu cvičení ihned vyjíždí hlídka městské policie a ve stanoveném čase také družstvo hasičů s cisternovou automobilovou stříkačkou CAS 24. Krajské operační a informační středisko HZS vyhlásilo poplach i pro další techniku, a tak krátce po naší cisterně vyjíždí i chodovský automobilový žebřík AZ 30 IFA. Po příjezdu první jednotky na místo je zjištěn kouř ve 3. nadzemním podlaží.

Velitel zásahu provádí rychlý venkovní vizuální průzkum okolo školy s tím, že před budovou se už shromažďují učitelé a děti. Velitel zásahu kontaktuje zástupce školy a zjišťuje, jestli se podařilo všechny bezpečně evakuovat před budovu. Na místě se objevuje velitel chodovské zásahové jednotky a oznamuje veliteli zásahu, že se jedná o prověřovací cvičení hasičů a také celé školy.

Od zástupce školy je zjištěno, že se před budovu evakuovalo 19 učitelů a 281 dětí. Tři osoby jsou pohřešovány. Velitel okamžitě nařizuje ustanovené průzkumné skupině provést průzkum bojem a vypátrat a zachránit pohřešované osoby. Po krátké chvilce se daří zachránit jednu osobu. Na místo se dostavuje automobilový žebřík a druhé družstvo dostává od velitele úkoly k nalezení dalších pohřešovaných osob. Velitel nařizuje zaměstnancům školy provést simulované vypnutí uzávěrů energií.

Tím je také prověřena znalost umístění těchto uzávěrů. Všechny pohřešované osoby jsou zachráněny. Požár, který byl simulován v jedné z učeben, je lokalizován a následně likvidován.

Zásah pokračoval v nasazení přetlakové ventilace k odvětrání kouře, který byl ve škole. Kouř byl neškodný, jelikož se jedná o umělý kouř, který vyrábí vyvíječ kouře, stejně jako na diskotékách. Cvičení bylo ukončeno. Bude provedeno vyhodnocení pro školu a případné návrhy na zlepšení předneseny řediteli školy. Vyhodnocení činnosti hasičů bylo provedeno po příjezdu na zbrojnici. Při tomto cvičení byl také prověřován nový velitel družstva naší zásahové jednotky, který se zodpovědně zhostil všech stanovených úkolů.

Foto a info: JSDH Chodov – www.sdhchodov.cz

Sdílet