Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Strakonicích proběhlo cvičení HOTEL 2013, námětem byl výbuch nástražného zařízení

Hasičský záchranný sbor Strakonice a složky integrovaného záchranného systému (IZS) pořádaly v pátek 18. října 2013 ve Strakonicích v prostoru Amber Hotelu Bavor v ulici Na Ohradě plánované taktické cvičení složek IZS pod názvem

„HOTEL 2013“.

Téma cvičení bylo společně navrženo již v minulém roce. Předcházela mu celá řada příprav, počínaje zpracováním dokumentace, přes porady a nácviky až do pátečního rána, kdy vše vyvrcholilo vlastním provedení celé akce.

Již od ranních hodin probíhaly na místě samém praktické přípravy k zahájení. V hotelu se maskovali „zranění“ studenti gymnázia, kteří představovali hosty restaurace. V půl deváté hotelem otřásl výbuch a recepční voláním na tísňovou linku 112 oznámila vznik této události. Rozehrálo se cvičení, jehož tématem bylo komplexní řešení situace, vzniklé po výbuchu nástražného výbušného systému.

Na místo zásahu přijeli strakoničtí hasiči. Likvidovali požár, třídili raněné, celý hotel byl evakuován, čtyři osoby ze střechy hotelu pomocí výškové techniky. Dva lidé výbuch v restauraci nepřežili a zbývajících třináct zraněných bylo postupně vyneseno na shromaždiště před hotel, kde je ošetřili zdravotníci a sanitky rozvážely do nemocnic. V jednom z pokojů se ukrýval pachatel trestného činu a vyhrožoval odpálením další výbušniny. Policie uzavřela oblast a vyjednávala s ním. Posléze zásahová jednotka provedla akci, která vedla k jeho úspěšnému zadržení.

Takový byl scénář cvičení, které prověřilo součinnost, spojení a praktickou spolupráci složek IZS a které svým rozsahem dalece překročilo běžnou zásahovou činnost. Cvičili jsme v reálném čase a s maximálním nasazením, čemuž odpovídal i celkový čas zásahu. Součástí bylo i varování a informování obyvatel v dotčené části města, které bylo realizováno pomocí místního informačního systému.

Námět, cíl a stanovené úkoly taktického cvičení byly dodrženy a splněny, včetně činnosti všech složek IZS na místě zásahu. Poznatky získané při cvičení budou použity pro další zkvalitnění výcviku, odborné přípravy a součinnosti mezi složkami IZS v rámci města Strakonice. Detailní vyhodnocení bude předmětem interního metodického zaměstnání složek IZS v závěru letošního roku.

Věříme, že i přítomným divákům se akce líbila. Strakoničtí tak měli možnost detailně nahlédnout pod pokličku náročné činnosti hasičů, policistů a zdravotníků. Všem patří poděkování za kvalitní přípravu a provedení celého cvičení.

plk. Ing. Ota Šmejkal
ředitel HZS Strakonice

Sdílet