Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru vozidla s tlakovými lahvemi museli hasiči v rámci cvičení dopravovat vodu z nedalekého rybníka

Devět hasičských jednotek z Teplicka se zapojilo do nedělního taktického cvičení u Kladrub. Jeho cílem bylo prověření akceschopnosti hasičských jednotek a jejich dojezdových časů dle poplachového plánu.

Fiktivní požár vznikl při převrácení vozidla při odbočování z rychlostní silnice E442 ze směru Bílina – Teplice na sjezdu do obce Kladruby. Vozidlo zůstalo stát za křižovatkou silnice Bílina – Teplice a Lbín – Kladruby.

Došlo následně k požáru nákladního vozidla a následnému ohrožení převážených tlakových lahví. Na místo zásahu vedou ze všech čtyř popsaných směrů asfaltové cesty. Na cestě Lbín – Kladruby nelze otáčet nákladní vozidla. Bylo proto nutné zajistit od Policie ČR zastavení provozu v obcí Lbín a Kladruby.

Pro zdolání samotného požáru byla využita voda z přistavených hasičských cisteren. Pro následné ochlazení tlakových lahví pod teplotu 650 stupňů Celsia bylo za pomoci dobrovolných hasičů vybudována dálková doprava vody z nedalekého rybníka.

Vzdálenost rybníka od místa zásahu byla přibližně 600 metrů a převýšení téměř 15 metrů.V případě nutnosti by musela být vytvořena trasa pro kyvadlovou dopravu do obce Kladruby odkud by bylo zásobeno místo zásahu. V případě hrozby výbuchu tlakových lahví by byla nutná dokonce evakuace prvních domů v obci.

Na místě tak vedle dvou profesionálních jednotek z Teplic zasahovali dobrovolní hasiči z obcí Kladruby, Hostomice, Sobědruhy, Zábrušany, Úpořiny, Proboštov, Krupka a Únčín. U cvičení asistovali také dopravní policisté z Teplic.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet