Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Již po osmé se v Ostravě utkali studenti a absolventi VŠB o titul Studentský železný hasič, na start se jich postavilo 64

Dne 16. listopadu 2013 proběhla v prostorách rektorátu VŠB-TUO již po osmé studentská soutěž Studentský železný hasič, pořádaná Sborem dobrovolných hasičů VŠB-TUO ve spolupráci s Fakultou bezpečnostního inženýrství a Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou v Ostravě.

Jedná se o variaci TFA (Toughest Firefighter Alive), volně přeloženo Nejtvrdší hasič přežije. Jelikož se celá soutěž odehrává ve vnitřních prostorách budovy, může celá akce probíhat i za špatného počasí. Účastnit se tohoto klání mohou pouze studenti a studentky naší školy, ostatních univerzit a středních škol a absolventi VŠB-TUO.

Každoročně nás navštěvují zástupci i ze slovenských univerzit, letos tomu samozřejmě nebylo jinak. S čím se soutěžící setkají na trati? Začínají roztažením hadic na vzdálenost 40 metrů, dále vykonají muži 50 a ženy 20 úderů 10 kg kladivem v „Hammer boxu“, oběhnou ovál s hadicovými koši, napojí hadici „C“ na rozdělovač, následně dopraví cca 80 kg figurínu po vytyčené dráze a svůj pokus zakončí výběhem do 10 patra. Jedná se o velmi fyzicky i psychicky náročnou disciplínu.

Na letošní ročník se přihlásilo 70 účastníků a na start se postavilo 64 soutěžících, výkony jednotlivých závodníků byly velmi vyrovnané. V mužské kategorii zvítězil David Řehulka z VŠB-TUO, který o dvě sekundy porazil loňského vítěze. Kategorii žen vyhrála Hana Havlíčková z UPCE z Pardubic.

Vyhodnocení proběhlo ve studentském klubu Vrtule, kde každý soutěžící obdržel medaili, diplom a upomínkový dar z hodnotných cen, které nám do soutěže poskytli naši sponzoři.

Za rok v Ostravě na shledanou při 9. ročníku soutěže Studentský železný hasič.

Martin Schneider
SDH VŠB-TUO

Sdílet
Přiložené soubory
SŽH 2013 muži (1).pdf zobrazit online PDF 384 kB
SŽH 2013 ženy (1).pdf zobrazit online PDF 206 kB