Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Černovír převzala nový dopravní automobil Iveco Daily

Nového dopravní automobilu se dočkala jednotka sboru dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí – Černovír. Samotné realizaci výroby vozidla předcházelo několikaleté plánování a debaty o jeho podobě.

Letos již nastal čas k výměně nejstaršího hasičského vozidla města, 40 let staré Avie, která slouží právě v Černovíru. Díky novému vozidlu stoupne akceschopnost, profesionalita a hlavně bezpečí zasahujících dobrovolných hasičů. Zároveň dojde k naplnění „Koncepce obnovy hasičské techniky" pro toto volební období.

V sobotu 9. listopadu se za účasti mnoha hostů a partnerských jednotek uskutečnilo, na černovírské návsi, slavnostní předání klíčů od nového auta. Ty převzal z rukou zástupce dodavatelské společnosti starosta města Petr Hájek, který je následně předal veliteli JSDH Černovír Ivanu Špinlerovi.

Před slavnostním požehnáním vozidla kaplanem Vítem Horákem byla předána ocenění členům SDH za dlouholetou činnost a přínos v oblasti požární ochrany a za splnění úkolů při likvidaci následků letošních červnových povodní. Poté již následovalo požehnání vozidla a první veřejná prezentace provedení a vybavení. Na první pohled se ničím zvláštním neliší od ostatních podobných vozidel.

Díky velmi dobré spolupráci se však podařilo vybavit toto vozidlo nestandardním způsobem. Jako první a zatím jediní v republice, tak máme víceúčelové vozidlo. Vestavba vozidla byla vyrobena jako vyjímatelný kontejner, díky čemuž lze vozidlo použít jako dodávku k přepravě jiného materiálu stejně, jako tomu bylo u Avie. Pro potřeby krizového řízení je plánována výroba dalších účelových kontejnerů jako například povodňový, humanitární, nebo osvětlovací.

Vozidlo bylo pořízeno z finančních prostředků města a za přispění krajské účelové dotace. Celková pořizovací cena se pohybovala okolo 2 milionů korun s krajským příspěvkem 100 tisíc korun. Do ostrého provozu pak bude vozidlo uvedeno dnes, v pondělí 11. listopadu 2013.

Vozidlo bylo pořízeno z finančních prostředků Města Ústí nad Orlicí za přispění Pardubického kraje.

V roce 2012 město pořídilo dopravní automobil jednotce Sboru dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí I.

město Ústí nad Orlicí

Foto: Michal Fanta – <a href=„http://­michalfanta.cz“>michal­fanta.cz</a>
Sdílet