Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osobu z přepadu vodního díla Seč museli zachránit hasiči, nacvičovali také předlékařskou pomoc

Ze skalního masívu do přepadu vodního díla Seč propadla v pondělí 21. října 2013 jedna osoba. Na místo proto ihned vyjela jednotka hasič ze stanice Seč. Po příjezdu hasiči provedli průzkum a započali se záchranou osoby.Naštěstí se nejednalo o skutečnou událost, ale pouze o cvičení.

Osoba, která se propadla do vodního díla, byla při vědomí a stěžovala si na bolest nohy a oblast zad. Jelikož se zraněná osoba nacházela přibližně 15 metrů pod skálou v prostoru přepadu sečské přehrady, nechal velitel zásahu na místo povolat lezeckou skupinu hasičů z centrální stanice Chrudim.

Dva příslušníci ze stanice Seč provedli slanění pomocí lezeckého materiálu k postižené osoby a poskytli ji před lékařskou pomoc. Nasazen byl krční límec, použili jsme páteřní i vakuovou dlahu na zlomenou nohu a připravili zraněného do vakuových nosítek pro transport.

uvedl nprap.. Michal Karlík, velitel zásahu

Chrudimští lezci pak připravili Tyrolský traverz a za pomocí transportní vany byla zraněná osoba přepravena z přepadu do bezpečí a zdravotníkům.

Cílem cvičení bylo procvičit záchranu zraněné osoby po pádu z výšky do prohlubně, dále procvičení první před lékařské pomoci, přípravu na transport osoby z těžko přístupného terénu a hlavně spolupráci s lezeckou skupinou.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet