Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při cvičení v Jindřichovicích pod Smrkem zasahovalo osm hasičských vozidel, včetně polských kolegů

Bývalá textilní továrna se 19. října 2013 stala místem provedení hasičského taktického cvičení okrsku Nové Město pod Smrkem. Příprava a provedení se neobešlo bez spolupráce s HZS Libereckého kraje.

„Zvolili jsme dispozičně složitý objekt a lokalizaci a likvidaci bude provádět několik jednotek“, sdělil vedoucí cvičení Ladislav Rabina.

Na místo cvičného požáru se postupně sjelo osm vozidel hasičské techniky. V první řadě dobrovolné jednotky s označením III/I a III/II, což je Nové Město pod Smrkem a Jindřichovice pod Smrkem. V rámci příhraniční spolupráce přispěchali také hasiči z Polska, konkrétně OSP Lešna, Mirsk a Pobiedna.

Cílem cvičení je procvičení činnosti hasičů v dýchací technice, řízení jednotek při zásahu, procvičení spojení s použitím radiostanic a signálů při zásahu a doplňování vody do zasahujících cisteren.

informoval Otto Novotný, velitel zásahu.

Námětem cvičení byl vznik požáru od elektroinstalace stroje bez trvalé obsluhy. Požár se postupně rozšířil do několika dalších míst, v silně zadýmených patrech byl prováděn průzkum a posléze likvidace menších ložisek požáru. Cvičící hasiči se během zásahu seznámili s metodikami postupů, které při plnění odborných úkolů používají.

Cvičení zcela určitě splnilo cíl, samozřejmě probereme při vyhodnocení nedostatky, které pomohou jednotkám v dalším výcviku.

Ceníme si spolupráce s dobrovolnými hasiči z Polska, kteří odvedli bezchybnou práci. Jsou významným článkem spolupráce a jsem rád, že do cvičení byli zahrnuti.

připomněl kpt. Ing.Petr Štajnc, vrchní komisař z HZS Libereckého kraje

Věra Nutilová

Sdílet