Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkendové požáry lesů a křovin v MSK

Šest jednotek hasičů zasahovalo v sobotu 31. 3. 2007 vpodvečer u lesního požáru ve Skřipově na Opavsku, v neděli 1. 4. 2007 před polednem vyjely čtyři jednotky k požáru náletových dřevin, křoví a trávy na území Dolní Lutyně na Karvinsku.

K požáru náletových dřevin, křoví a trávy na území Dolní Lutyně na Karvinsku vyjely v neděli 1. 4. 2007 před polednem čtyři jednotky požární ochrany. Hořelo na okraji lesa na konci Zahradní ulice jen kousek od obydlí. Událost se obešla bez zranění.

Požár oznámila na operační středisko hasičů čtvrt hodiny po jedenácté hodině žena, která jej brzy zpozorovala. Na místo ihned vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Orlové a Bohumíně a dvě dobrovolné jednotky z Dolní Lutyně a z Petrovic-Závady. Celkem bylo na místě požáru šest cisternových stříkaček.

Požár zhruba na ploše 300 × 200 metrů se hasičům podařilo dostat pod kontrolu během necelé půlhodiny, za dalších dvacet minut jej zcela uhasili. Škoda nebyla vyčíslena.

Na Opavsku hořely dva hektary lesa

Šest jednotek požární ochrany zasahovalo v sobotu 31. 3. 2007 vpodvečer u lesního požáru ve Skřipově na Opavsku zhruba na dvou hektarech mladého smrkového porostu. Během března to už byl třetí lesní požár na Opavsku, u nichž dosáhla celková škoda 200 tisíc korun.

Požár oznámili dobrovolným hasičům ze Skřipova-Hrabství lesáci ve čtvrt na pět odpoledne. Ti ihned zavolali na operační středisko hasičů do Opavy. K požáru vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Opavě a Bílovci a čtyři dobrovolné jednotky z Hradce nad Moravicí, Hradce nad Moravicí-Jakubčovic, Skřipova a Skřipova-Hrabství. Celkem dorazilo k místu požáru šest cisternových stříkaček.
Nedaleko myslivecké chaty hořel nízký a střední smrkový porost, především ve stáří mezi třemi a sedmi lety. Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu během hodiny, další hodinu trvalo pečlivé dohašování. Vodu dopravovali hasiči kyvadlovou dopravou ze Skřipova.
Příčina vzniku požáru je v šetření. Škoda na lesním porostu byla odhadnuta na 200 tisíc korun.
První letošní větší požár lesního porostu na Opavsku i v celém Moravskoslezském kraji vznikl 6. 3. 2007 vpodvečer u Neplachovic. Na ploše tří hektarů jej likvidovalo až deset cisternových stříkaček. Na pomoc sedmi jednotkám požární ochrany přijeli i vojáci z Hlučína. Hořel především mladý lesní borový porost v obtížně přístupném kopcovitém terénu. Zásah komplikovala také tma. Příčinou vzniku požáru bylo zakládání ohňů v lese při úklidu, případ budou uzavírat hasiči v rámci přestupkového řízení, konkrétní viník je znám. Škoda byla odhadnuta na 200 tisíc korun.
Druhý letošní větší lesní požár na Opavsku, respektive na Ostravsku, vznikl 26. 3. 2007 odpoledne mezi obcemi Zbyslavice (dříve okres Nový Jičín, od letoška okres Ostrava) a Čavisov (dříve okres Opava, od letoška okres Ostrava). Zasahovalo až deset jednotek požární ochrany se sedmnácti cisternovými stříkačkami. Hořel především nepravidelný porost jehličnatých stromů do deseti let věku s pařezy a travou. Požár se postupně rozšířil až na čtyři hektary lesního porostu. Škoda byla odhadnuta na 300 tisíc korun. Mezi verzemi vzniku požáru bylo jak pálení klestí tři dny před událostí, tak odhození nedopalku v oblíbené turistické oblasti.



por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet