Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náročný víkend na Královéhradecku

Požár stohu, dopravní nehody, únik kyseliny chlorovodíkové z cisterny na vlakovém nádraží v Meziměstí, sebevrah ve skalách a záchrana zraněné ženy z Krkonoš za pomoci lezecké techniky a vrtulníku.

Hradec Králové

Muž utrpěl popáleniny při vznícení chladící kapaliny

Tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v pátek (30. března 2007) vyjely k hlášenému požáru v rodinném domku v Mžanech. Požár byl na tísňovou linku hasičů ohlášen ve 14:00 hodin a na místo vyjeli profesionální hasiči z Hradce Králové, hasiči HZS podniku Čepro Cerekvice a dobrovolní hasiči z Mžan.

Při montáži chladící a klimatizační jednotky v rozestavěném rodinném domě došlo ke vznícení chladící kapaliny v řídící jednotce. Ke vznícení došlo v důsledku přehřátí měděné hadičky při letování jednotky. Na místo jako první dorazila místní jednotka dobrovolných hasičů, která provedla dohašení řídící jednotky klimatizace. Pracovník specializované firmy, který prováděl montážní práce, utrpěl popáleniny obličeje a rukou a byl ještě před příjezdem hasičů i záchranné služby přepraven do nemocnice. Hmotná škoda na řídící jednotce byla majitelem vyčíslena na 500 tisíc korun.

(foto: HZS Královéhradeckého kraje – Hradec Králové)

Záchrana zraněné ženy pomocí vrtulníku

V neděli (1. dubna 2007) byli hasiči požádáni o spolupráci při záchraně zraněné ženy v Krkonoších. Do oblasti byl okamžitě vyslán vrtulník i hasič – letecký záchranář, který je speciálně vycvičen pro záchranářskou činnost za použití různých typů vrtulníků. Záchranář ve spolupráci s lékařem záchranné služby zajistili ženu, která utrpěla zlomeninu nohy, do nosítek a v podvěsu pod vrtulníkem ji dopravili na přístupné místo, odkud byla transportována do nemocnice.

Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Stoh někdo úmyslně zapálil

K požáru stohu v Opočně vyjeli v neděli (1. dubna 2007) profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolní hasiči z Opočna a Českého Meziříčí. V době příjezdu první jednotky na místo události byly již plameny rozšířeny na třetinu stohu. Hasiči, po domluvě s majitelem, oddělili pomocí speciálního nakladače nezasaženou část stohu, a tím zabránili vyšším finančním škodám. Hmotná škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 5 tisíc korun. S největší pravděpodobností byl požár stohu založen úmyslně. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

(foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Rychnov nad Kněžnou)

Územní odbor Náchod

Hasiči likvidovali nepatrný únik kyseliny chlorovodíkové

Profesionální hasiči z Broumova a drážní hasiči dne 30. března 2007 ve 12:23 hodin vyjeli k hlášenému úniku látky z odstavené cisterny na vlakovém nádraží v Meziměstí. Jednalo se o únik nepatrného množství kyseliny chlorovodíkové z prázdné polské cisterny. Broumovští hasiči v ochranných oblecích provedli dotažení příruby a ventilu, aby nedošlo k dalšímu úniku látky. Po zajištění cisterny bylo místo předáno hasičům HZS České dráhy Hradec Králové. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

(foto: HZS Královéhradeckého kraje – požární stanice Broumov)

Hasiči zasahovali ve skalách

V sobotu (31. března 2007) byli hasiči z Broumova přivoláni do oblasti broumovských skal. Turisti nalezli mezi skalami u Supího vrchu muže, který nejevil známky života. Na žádost záchranné služby hasiči muže uložili do nosítek a transportovali z oblasti skal. Muž s největší pravděpodobností spáchal sebevraždu. Případ dále šetří Policie ČR.

Územní odbor Trutnov

Řidič pick-upu nepřežil náraz do stromu

K tragické nehodě vyjeli v neděli (1. dubna 2007) hasiči z Trutnova k obci Libeč. Na silnici č. I/16 došlo k dopravní nehodě nákladního vozidla zn. Škoda Felícia Pick – Up. Řidič (nar. 1972) vozidla po projetí levotočivé zatáčky dostal zřejmě smyk, vyjel mimo vozovku a bokem vozidla narazil do stromu. Řidič zůstal ve zdemolovaném vozidle zaklíněn. Hasiči museli těžce zraněného muže vyprostit pomocí hydraulického zařízení. Řidič bohužel svým zraněním ještě na místě podlehl. Hasiči zajistili vozidlo proti požáru a úniku provozních náplní. Příčiny nehody šetří Policie ČR.



por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

-wap-
Sdílet