Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský jeřáb na vyproštění nákladního vozidla nestačil, nepomohlo ani částečné vysypání zeminy

V 09:32 hodin přijal operační důstojník krajských hasičů ve Zlíně žádost o vyslání jednotky k vyproštění nákladního vozidla, které sjelo z komunikace a hrozilo převrácením. K události došlo poblíž Lůžkovic, ve směru na obec Hvozdná.

Jak se následně zjistilo, nákladní vozidlo zn. IVECO nezapadlo u hlavní silnice mezi obcemi, ale zcela mimo, v terénní prohlubni s potokem u zpevněné polní cesty.

Málo únosný a rozbahněný terén neunesl těžké vozidlo naložené zeminou a to se po zapadnutí zadní nápravy začalo nakláněn na svou pravou stranu. Ani částečné vysypání naložené zeminy k samovyproštění vozidla nestačilo.

Jak se následně ukázalo, na vytažení vozidla nestačil ani jeřáb T 815 AV 14 profesionálních hasičů z Otrokovic. Hloubka zapadnutí, povaha terénu a absence prostředků pro uchycení na zapadnutém vozidle, to byly hlavní faktory, které úspěšné dokončení zásahu zhatily.

Vzhledem ke skutečnosti, že nehrozilo převrácení vozidla nebo jiné nebezpečí, bylo s majitelem dohodnuto, že vyproštění provede za pomocí těžké techniky a po úpravě terénu vlastními prostředky.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet