Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři jednotky zasahovaly u simulovaného požáru nadzemní nádrže v obci Plešovec na Kroměřížsku

V 10:04 hodin přijal operátor tísňové linky zlínských hasičů oznámení o požáru nadzemní nádrže pro 4000 litrů pohonných hmot umístěné v areálu skladu pohonných hmot v obci Plešovec u Kroměříže a bylo tak zahájeno taktické cvičení hasičů ve Zlínském kraji.

Následně byl vyhlášen požární poplach jednotce profesionálních hasičů stanice Kroměříž, kterou současně operační důstojník posílil jednotkami dobrovolných hasičů z Chropyně a Kroměříže. Na místo požáru vyrazili také hasiči HZSP Čepro a.s.

Jak stanovil námět taktického cvičení, při bouřce došlo k úderu blesku do kovové nádrže, následnému výbuchu, který odtrhnul její víko a odmrštil ho do okolí. V důsledku úderu blesku došlo také k požáru hořlavé kapaliny uvnitř nádrže.


Se stejným námětem odpoledne proběhlo cvičení v Jihomoravském kraji.


Účelem a cílem výcviku všech zapojených jednotek bylo sladit jejich vzájemnou činnost, seznámit je s problematikou zásahu na nádrž s hořlavou kapalinou, zdokonalit organizační a řídící činnost velitelů při společném zásahu a procvičit taktiku zásahu s organizací kyvadlové dopravy vody.

Hasiči tak po zřízení čerpacího stanoviště u rybníku v blízké Chropyni provedli cvičný zásah za nasazení čtyř útočných proudů, kterými ochlazovali jak hořící nádrž, tak i nádrž, která se nacházela v bezprostřední blízkosti. K zásahu bylo využito také těžké pěny.

Po jedenácté hodině bylo cvičení ukončeno a po závěrečném vyhodnocení se jednotky postupně vracely na své stanice.

Za možnost provedení výcviku a podíl na jeho organizaci děkujeme vedení a pracovníkům Čepro a.s.


Zasahující jednotky:

  • HZS Kroměříž
  • HZSP Čepro a.s.
  • JSDH Chropyně
  • JSDH Kroměříž
por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet