Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Městští strážníci v Teplicích jsou také členy místní dobrovolné jednotky, prošli výcvikem v polygonu

Devět speciálně vyškolených strážníků Městské policie Most absolvovalo ve čtvrtek výcvik v trenažéru polygonu Hasičského záchranného sboru v Teplicích.

Strážníci z Mostu jsou totiž zároveň i členy Sboru dobrovolných hasičů v mosteckých Rudolicích a v rámci pravidelného ročního proškolování v dýchací technice musejí strážníci absolvovat i hasičský polygon.

Jednotka speciálně vyškolených mosteckých strážníků totiž často zasahuje jako první i u požárů, kdy ještě před příjezdem profesionálních hasičů v dýchacích přístrojích vnikají například do zakouřených bytů a dalších prostor.

V zásahových vozech MP tak vybraní strážníci-dobrovolní hasiči vozí i dýchací přístroje. V minulosti je už několikrát rovněž při „ostřém“ zásahu museli použít.

A stejně jako profesionální a dobrovolní hasiči, tak i tato vybraná skupina mosteckých strážníků proto musí absolvovat roční proškolení ve výcvikovém polygonu u teplických hasičů.

Strážníci z Mostu tak absolvují stejný výcvik. Čekalo je zdolání třiceti metrů na automtickém žebříku, dvě minuty na rotopedu, 25 úkonů na kladce a poté samotný průlez polygonem.

popsal výcvik Stanislav Kvasňa z chemické služby HZS Teplice

Na trenažéru jsou simulovány například dopravní nehody, požáry, ale i zřícené budovy a další katastrofy. Iluze skutečného zásahu je tam doplněna zvukem sirén, kouřem ale také křikem a srdcervoucím pláčem dětí, které střídá řinčení skla, praskání ohně nebo skřípání brzd aut.

Protiplynovým polygonem v Teplicích projde ročně až 900 lidí, nejde ale jen o hasiče. Stále častěji své dovednosti testují například i policisté nebo vězeňská služba. V rámci Dne otevřených dveří u teplických hasičů si klece simulátoru mohou projít dokonce i nejmenší návštěvníci, pochopitelně z bezpečnostních důvodů ale bez dýchacích masek.

Pracovník chemické služby teplické požární stanice Stanislav Kvasňa řekl, že pohyb hasičů uvnitř protiplynového polygonu z bezpečnostních důvodů hlídá deset infračervených kamer a obsluha trenažéru každý pohyb lidí uvnitř sleduje také na monitorech.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet