Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hejtman děkoval zasloužilým hasičům ve Štětkovicích a besedoval o povodních a pomoci kraje hasičským sborům

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák se jako host zúčastnil mimořádné valné hromady hasičského okrsku č. 15 okresu Příbram, která se konala v pátek 18. října 2013 večer v hasičské klubovně ve Štětkovicích. „Až do dnešního dne jsem ze zdravotních důvodů zrušil téměř celý svůj program. Tento týden jsem se zúčastnil pouze setkání s prezidentem Zemanem a pak až vaší valné hromady. Slíbil jsem vám už totiž v květnu, že přijedu,“ svěřil se hejtman Řihák.

Mimořádné valné hromady ve Štětkovicích se zúčastnili představitelé sborů dobrovolných hasičů (SDH) ze Štětkovic, Kosovy Hory, Prosenické Lhoty, Lovčic a Suchdola a z obecních úřadů Štětkovice, Kosova Hora a Prosenická Lhota.

Hlavním bodem programu bylo poděkování panu Miloslavu Švábovi, který odstoupil z funkce náměstka starosty okrsku č. 15, za jeho dlouholetou činnost ve Sboru dobrovolných hasičů Kosova Hora ve Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Jedním z gratulantů byl i hejtman Josef Řihák.

„Velmi si vážím práce zasloužilých hasičů na vesnicích, kteří nezištně pracují ve sborech desítky let a vychovávají své následovníky. Jsou mladým hasičům příkladem v přístupu k životu i v práci v hasičském sboru. Pan Šváb je jedním z těchto výborných hasičů. Jsem rád, že mu mohu poděkovat za vše, co pro hasiče i pro své spoluobčany vykonal,“ řekl hejtman Josef Řihák, který Miloslavu Švábovi předal medaili a čestné uznání Středočeského kra­je.

Podobné ocenění obdrželi od hejtmana i další zasloužilí členové SDH Štětkovice.

Medaili Středočeského kraje dostali:

  • Jiří Hlaváček, 61 let činný člen SDH Štětkovice,
  • František Novák, v 88 letech nejstarší aktivní člen, kronikář sboru,
  • Josef Růzha, dlouholetý obecní kronikář,
  • František Jiráček, dlouholetý člen výkonného výboru SDH a hasič,
  • Ladislav Jerie, starosta 15. okrsku a dlouholetý člen SDH,
  • Josef Musil, dlouholetý člen výkonného výboru a sboru.

Po skončení slavnostní části mimořádné valné hromady následovala diskuze s hejtmanem Josefem Řihákem, ve které se hasiči a přítomní představitelé obcí ptali významného hosta především na aktuální dění v kraji i na možnosti čerpání peněz z dotačních programů Středočeského kra­je.

„Řada dotazů se týkala takzvané Akce H, která je určena hasičským sborům a jejímž cílem je pomoci opravit klubovny a zbrojnice na vesnicích i vybavit jednotky novou technikou a výzbrojí. Vysvětloval jsem hasičům, jakým způsobem bude možné o granty žádat. Především jsem je ubezpečil, že úředníci kraje jsou připraveni jim pomoci, aby žádosti o dotaci byly bez chyb a měly šanci na získání podpory,“ doplnil hejtman Josef Řihák.

Středočeský hejtman také na pátečním setkání s hasiči ve Štětkovicích připomněl události z letošního června, kdy kraj zasáhly rozsáhlé povodně. „Sedlčansko patřilo k regionům, které byly letošní povodní nejpostiženější. Děkuji dobrovolným i profesionálním hasičům za vše, co pro své spoluobčany v této těžké době udělali. Bez pomoci hasičů by obětí na životech a škod bylo mnohem více, daleko hůře bychom se vypořádávali i s následky katastrofy. Povodně nám vedle neštěstí ukázaly i řadu pozitivních věcí. Například jsem byl velmi mile překvapen, jak dobře se s mimořádnou situací vyrovnali starostové malých obcí,“ doplnil hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Martin Poulíček
Odbor Kanceláře Hejtmana

Sdílet