Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Koncept evakuačního tunelu od asijských tvůrců by mohl být účinným pomocníkem při povodních

V rámci tradiční tvůrčí a designérské soutěže, známé pod jménem Red Dot Design Award 2013, je každoročně představeno mnoho unikátních studií v několika soutěžních kategoriích. Jednou z nich je i klání o čestné uznání poroty. V posledním ročníku tohoto designérského Oskara byla přihlášena pomůcka pro záchranáře.

Jedná se o jakýsi nafukovací tunel, který se v případě potřeby nafoukne a instaluje nad hladinu řeky s následným upevněním na obou koncích pomocí upínacích lan.

Záchranný tunel se nafoukne vzduchem pomocí přenosného agregátu, umístěného na jedné straně, přes přenosnou přední odnímatelnou část se stojánkem. Po ukončení evakuace se vzduch vyfoukne a tunelová část se složí a zabalí do připraveného obalu.

S konceptem záchranného nafukovacího tunelu Air Rope (vzdušného lana) přišla trojice tvůrců, Lee Jee Won, Lee Juan, Lee Yong Ho. Zdali obdrží ocenění ve své kategorii je otázkou.

Při běžné záchranné operaci musí záchranář s lanem překonat mnohdy rozbouřený vodní tok a vystavuje sebe značnému riziku, aby vytvořil kladkový systém pro návrat – při cestě zpět se zachráněnou obětí povodní vystavuje ovšem tak nebezpečí i ji. Tomu by mělo představované řešení zabránit.

V konceptu je počítáno i s možnou záchrannou nemohoucí osoby pomocí speciálního lůžka, které se přitáhne lanem skrz tubus na druhou stranu.

Když se nad tunelem zamyslíme, jistě by byl přínosný, ale nebylo by ho možné použít všude, nehledě na fakt, jak se vlastně dostane na druhou stranu řeky či potoka. Jednu cestu bude muset záchranář rozbouřenou vodou absolvovat tak či tak.

Koncept: Lee Jee Won, Lee Juan, Lee Yong Ho

Sdílet