Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru bylo evakuováno 40 lidí

Evakuaci 40 lidí si vyžádal noční požár obytného domu v Přízové ulici u centra Brna. Požár pětipodlažního domu ohlásil obyvatel bytu v prvním patře ve 2:14 hodin a na místo vyjelo šest jednotek hasičů.Ilustrační foto: Milan Pacík

Evakuaci 40 lidí si vyžádal noční požár obytného domu v Přízové ulici u centra Brna. Požár pětipodlažního domu ohlásil obyvatel bytu v prvním patře ve 2:14 hodin a na místo vyjelo šest jednotek hasičů – profesionální hasiči ze stanic v Lidické a Bauerově ulici, v ulici Tuřanka a ve Starém Lískovci a dobrovolné jednotky z městských části Židenica a Husovice. Při jejich příjezdu byla chodba domu a ostatní společné prostory silně zakouřené. Hasiči pomocí vyváděcího lana a dýchacích přístrojů z bytů postupně vyváděli všechny obyvatele domu. Část z nich byla vyděšená a v šoku, do nemocnice zdravotníci k dalšímu vyšetření pro podezření z nadýchání zplodinami hoření převezli 25 lidí. Pro nouzové přístřeší obyvatel domu byly před dům přistaveny autobusy Dopravního podniku města Brna, pro případné zajištění náhradního ubytování se na místo dostavili představitelé městské části Brno-střed.
Požár vypukl v přízemí domu, kde na chodbě u schodiště začala hořet hromada starého nábytku, textilií a dalších odložených věcí na ploše cca 1 × 2 m. Plameny se otevřenými dveřmi rozšířily také do bytu v prvním patře, kde shořelo zařízení dvou místností a žár se zplodinami hoření silně poškodily omítky v ostatních prostorách bytu. Oheň, který se po schodišti šířil i do horních pater, poškodil také vstupní dveře dalších pěti bytů. Hasičům se požár podařilo dostat pod kontrolu ve 2:40 hodin, likvidace, při níž bylo nutné prohořelé předměty vynést z chodby a dohasit před domem, byla ukončena o dvě hodiny později. Celý dům hasiči odvětrali a zdejším obyvatelům umožnili si z bytů vzít nezbytné osobní věci. Krátce před 5. hodinou ráno hasiči dům předali tajemníkovi úřadu městské části Brno-střed.
Šetření příčiny vzniku požáru zatím nebylo ukončeno, dosud zjištěné poznatky nasvědčují, že se zřejmě jednalo o nedbalost dosud nezjištěné osoby a hromada odložených věcí začala hořet od odhozeného nedopalku cigarety. Škodu způsobenou požárem vyšetřovatel předběžně odhadl na 700 tisíc korun, hodnotu majetku uchráněného zásahem hasičů vyčíslil na tři miliony korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kaw- -wap-
Sdílet