Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru rodinného domu v rekonstrukci byl vyhlášen druhý stupeň poplachu, škoda byla vyčíslena na 4 miliony

Mnoho sil a prostředků se soustředilo odpoledne do obce Dlouhý Most na Liberecku, kde došlo k požáru rodinného domu v rekonstrukci. Požár byl hasičům ohlášen ve 13:32 hodin a ohlašovatel uváděl, že dům je již v plamenech.

Operační důstojník vyhlásil poplach jednotkám z 2. stupně a na místo se postupně sjelo devět jednotek s jedenácti cisternovými automobilovými stříkačkami a výškovou technikou. Hasiči museli zasahovat v dýchací technice a jelikož byl předpoklad, že půjde o časově náročný zásah, byl na místo z liberecké stanice povolán protiplynový a chemický kontejner s plnicím zařízením tlakových lahví.

Během hasebních prací našli hasiči v objektu tlakovou láhev, kterou ochlazovali. Požár se podařilo hasičům lokalizovat před půl pátou, o hodinu později byl zcela zlikvidován.

Příčinou požáru byla nedbalost při sváření, kdy dělníci nedodrželi bezpečností pokyny a svářeli v blízkosti polyuretanových izolačních desek. Požáru si nikdo nevšiml a ten se z druhého nadzemního podlaží rychle rozšířil na celý objekt. Dělníci stihli včas utéci a nikdo nebyl zraněn. Škoda byla po dohodě s majitelem vyčíslena na 4 miliony korun.

Zasahující jednotky: HZS LK PS Liberec, HZSP SŽDC Liberec, Hodkovice nad Mohelkou, Liberec – Pilínkov, Liberec – Vesec, Liberec – Horní Hanychov, Liberec – Růžodol I., Liberec – Vratislavice nad Nisou, Rychnov u Jablonce nad Nisou.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet