Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žena chtěla skočit z balkonu v Trutnově, policisté ji vyslechli a zachránili

V pondělí dopoledne 28. 10. 2013 bylo krátce po jedenácté hodině na telefonní linku operačního střediska trutnovské policie oznámeno, že na balkonu jednoho z panelových domů v Horním Starém Městě v Trutnově, ve Zvonkové ulici, stojí z vnější strany žena, která se s největší pravděpodobností chystá předčasně ukončit svůj život.

Ihned po tomto oznámení vyjeli na místo službu konající policisté z trutnovského obvodního oddělení. Ihned po příjezdu k uvedenému domu se potvrdilo shora uvedené oznámení. Z vnější strany balkonu v osmém patře stála dvaašedesátiletá žena. Policejní hlídka se ihned po příjezdu na místo rozdělila.

Policistka během několika okamžiků byla na balkonu v osmém patře, kde navázala s ženou, která byla ve značně špatném psychickém stavu, konverzaci. Druhý člen hlídky zůstal na několik minut před uvedeným domem, kde vyčkal příjezdu hasičů a záchranářů, kterým předal prvotně zjištěné informace. Ihned poté vyběhl i druhý člen hlídky na chodbu v osmém patře, kde se se svou kolegyní snažili nešťastné ženě co nejrychleji její záměr rozmluvit.

Policisté společně s hasiči a záchranáři, kteří se rovněž dostavili na místo, s ženou neustále hovořili a snažili se jí vysvětlit, aby od svého záměru upustila. Uvedená snaha se všem zúčastněným vyplatila. Po vhodně zvoleném manévru, který ženu na vteřinku odpoutal od pozornosti, přítomní policisté ženu zachytili a vtáhli zpět do bezpečného prostoru. Po zhruba dvaceti minutách žena, která možná potřebovala jen vyslechnout, skončila díky profesionálně a perfektně odvedené práci na chodbě paneláku.

Psychicky nemocnou paní si na místě převzal lékař, který následně rozhodl o její hospitalizaci v jednom ze zdravotnických zařízení.

Každý, kdo se o uvedeném případu dozví, si řekne, pro policisty je to jen jejich práce. Ale i policistům zůstávají tyto okamžiky v hloubi duše zachovány hodně dlouho. Proto patří zasahujícím policistům za jejich profesionální, ale i lidský přístup velké poděkování. Vhodně volená slova a rychlý zásah policejní hlídky s největší pravděpodobností zachránily to nejcennější – lidský život.

por. Bc. Udo Ertner
Policie ČR

Sdílet