Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zlikvidovali požár briket

Devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů a tým 155. záchranného praporu Armády ČR v Bučovicích dnes odpoledne konečně zlikvidovalo požár briket v Újezdu u Brna. Při zásahu hasiči poprvé při hašení rozsáhlého požáru použili také trhavinu.

Hasičům se podařilo dokončit vyvážení dřevěných briket a pilin z prostoru bývalého skladu na sousední pole. Po dohašení zbytků dřevěného paliva pomocí techniky rozhrabali a dohasili také žhnoucí uhelné brikety. Požářiště hasiči po 16. hodině předali majiteli skladu s upozorněním, aby zajistil dohled nad zbytky briket až do jejich likvidace a nechal strhnout trosky budovy.

Požár, který vypukl v neděli 1. dubna večer, byl na operační středisko HZS ohlášen ve 21:37 hodin. Oheň se rozšířil na celou skladovací halu o rozměrech cca 60 × 17 metrů, v níž bylo uskladněno na 1 900 tun dřevěných a uhelných briket a dřevěných štěpků. Vzhledem k rozsahu události byl v průběhu noci vyhlášen třetí, nejvyšší stupeň požárního poplachu a na místě zasahovalo 20 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

V silně zakouřené hale byla téměř nulová viditelnost a účinný zásah komplikovalo to, že sklad byl až téměř po strop zastavěn paletami briket. Protože mezi paletami nebyly průchody, hasiči zasahující v dýchacích přístrojích se nemohli dostat k ohnisku hoření. I když pomocí vysokozdvižných vozíků palety vyváželi ze skladu, zbývající prohořívající a nabobtnalé brikety vytvořily jednolitou vrstvu, pod níž se oheň postupně rozšířil na celý prostor skladu. Žár silně poškodil i konstrukci budovy. V pondělí ve 4:39 hodin se ve zdech objektu objevily trhliny a vzápětí se zřítily části střechy a pláště budovy. Požár se podařilo lokalizovat v pondělí v 8:44 hodin, protože však na požářišti zůstala místy až deset metrů vysoká vrstva prohořívajících briket, pilin a sutin, dohašování požáru pokračovalo i v příštích dnech. K zásahu byl povolán i vojenský tým 155. záchranného praporu z Bučovic. Vojáci s těžkou technikou z polozříceného skladu vyváželi zbytky žhnoucích dřevěných briket, které hasiči na sousedním poli dohašovali. V noci na pondělí se nasazením ochranných vodních proudů podařilo zabránit rozšíření požáru na sousední sklad a výrobnu krmných směsí.

K ochlazování požářiště i k dohašování vyvážených briket a lokálních ohnisek hoření hasiči po celou dobu zásahu nasazovali šest až osm vodních proudů. K jejich zásobování zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště u rybníka v Sokolnicích a dálkové hadicové vedení od hydrantu v Újezdu. Při zásahu hasiči poprvé při hašení rozsáhlého požáru použili také trhavinu. Pomocí 2,88 kilogramu průmyslové trhaviny Danubit ve 28 náložích skupina střelmistrů HZS ČR ve čtvrtek dopoledne odstřelila zbytky střechy a nosných sloupů objektu, které hrozily zřícením na záchranáře a jejich techniku. Protože sklad briket je v bezprostřední blízkosti železniční trati, v noci na pondělí bylo nutné na více než čtyři hodiny přerušit dopravu na hlavním tahu Brno-Vyškov. V dalších hodinách zůstaly vypnuté troleje a provoz vlaků zajišťovaly motorové lokomotivy.

Už v noci na pondělí hasiči prostřednictvím starostů upozornili obyvatele okolních obcí na silné zakouření regionu a radili lidem, aby neotvírali okna a chránili si dýchací cesty. Kouř podle směru větru obtěžoval obyvatele Újezdu, Sokolnic a Telnice. Měření specialistů chemické laboratoře HZS Jihomoravského kraje v Tišnově však kromě obvyklých zplodin hoření neprokázalo výskyt toxických látek.

Na požářišti postupně zasahovalo 27 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z okresů Brno-město, Brno-venkov a Vyškov. Čtyři dny na místě zasahovali i vojáci 155. záchranného praporu z Bučovic. Počtem nasazených jednotek i délkou a náročností jde o největší zásah hasičů a dalších složek Integrovaného záchranného systému v letošním roce. Při zásahu se v pátek dopoledne zranil jeden z dobrovolných hasičů. Na čerpacím stanovišti ho zasáhla uvolněná startovací klika čerpacího agregátu. S tržnou ránou na hlavě byl hasič převezen do nemocnice v Brně.

Od neděle na místě pracuje tým vyšetřovatelů HZS, který zjišťuje příčiny vzniku požáru a posuzuje dodržování požárních předpisů v objektu skladu briket. Šetření bude pokračovat i v příštích dnech. Přesná výše škody způsobené požárem dosud nebyla přesně vyčíslena, předběžný odhad dosahuje 20 milionů korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

 -wap-
Sdílet