Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičně zachraňovali muže z bývalého čedičového lomu u Hrádku nad Nisou

Když hasiči včera v podvečer vyjeli k záchraně muže, který spadl ze stěny bývalého čedičového lomu u Hrádku nad Nisou, vůbec netušili, že jde o prověřovací cvičení. Muž spadl do hloubky asi patnácti metrů a přitom utrpěl poranění horních i dolních končetin a bylo zde i podezření na poranění páteře.

S takto těžkým tématem cvičení si museli poradit profesionální hasiči ze stanice Liberec a dobrovolní hasiči z Hrádku nad Nisou, především pak lezecké skupiny těchto jednotek.

Jednotka dobrovolných hasičů z Hrádku nad Nisou po příjezdu na místo provedla slanění ke zraněnému a poskytla předlékařskou první pomoc v podobě fixace krční páteře a horní i dolní končetiny pomocí vakuových dlah. Pro vytažení postiženého bylo nutné provést umístění do záchranářských nosítek SKED, kterými byl muž vyproštěn. Mezi tím profesionálové z Liberce připravili kladkostroj, s jehož pomocí zraněného vytáhli na povrch.

Po vyproštění zraněného muže bylo provedeno jeho metodické předání záchranné službě a tím bylo cvičení po jeden a půl hodině ukončeno. Na celý zásah dohlížel jeden z instruktorů lezeckého družstva stanice Liberec, který kromě hodnocení činnosti kontroloval i bezpečnost práce. Jelikož cvičení probíhalo v podvečerních hodinách, bylo místo zásahu osvětlováno za pomocí přenosného svítidla, stativu a osvětlovacího stožáru.

Na místě zasahovalo celkem 6 lezců z liberecké i hrádecké jednotky společně s 13 dalšími hasiči. V závěru bylo provedeno vyhodnocení, kde se probrala nejen pozitiva, ale i situace, kdy třeba mohli hasiči postupovat jinak.

Foto: mjr. Ing. Jaromír Mottl, velitel stanice Liberec
Autor: mjr. Ing. Jaromír Mottl

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet